2000 járatot törölt a Ryanair, köztük pozsonyi és budapesti indulásúakat is

<p>Nagyon kell figyelnie annak, aki a következő hat hétben utazik a&nbsp;Ryanair&nbsp;légitársasággal, a cég bejelentése szerint ugyanis ez idő alatt csaknem 2000 járatot törölnek. Számos budapesti és pozsonyi járat is érintett.&nbsp;</p>

Az ír fapados már feltette az oldalára a törölt járatok listáját, ebben több Pozsonyból és Budapestről induló gép is van. A légitársaság ígérete szerint minden érintett utast értesítenek e-mailben, amelyben azt is megtalálják, hogy milyen lehetőségek vannak az átfoglalásra, azt az utasok hol tudják megtenni, és milyen esetleges kompenzációra jogosultak. A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleményében a munkaerőhiánnyal és több tényező szerencsétlen egymásra hatásával indokolta a helyzet kialakulását. Ilyenek például a sztrájkok és a legénység által kivett szabadságok, de nyilván az is közrejátszik, hogy információk szerint az utóbbi időben több száz pilóta és utaskísérő mondott fel a társaságnál. 

Törölt járatok 

A légitársaság a következő napokban az alábbi járatokat törli: két járatpárt töröl a Budapest-London vonalon, egyet a Budapest-Brüsszel vonalon, valamint egy járatpárt Pozsony-Berlin vonalon. Az azt követő, október végéig tartó időszakban pedig még nagyon sok járatot töröl Pozsonyból és Budapestrőlisaz ír fapados légitársaság. 

Azok az utasok, akik érintettek, a légitársaság honlapján tudják átfoglalni a repülőjegyüket, ha erre nincs mód, akkor pedig visszaigényelhetik a repülőjegy teljes árát, beleértve az extra költségeket - mint például feladott poggyász, választható ülés, elsőbbségi beszállás - is. 

300 ezer utas 

Mivel most nagyon sok utas került bajba - számítások szerint a kétezer törölt járat több, mint 300 ezer utast érint -, ezért nagyon hamar elfogynak a még foglalható helyek, így akinek van jegye, és kapott már értesítést, az a lehető leggyorsabban foglalja át a jegyét egy másik járatra. Sok esetben előfordul, hogy már csak néhány nappal későbbi gépre van szabad hely, ez pedig alaposan felforgatja az utasok tervét - főleg ha a hazaútnál jelenik meg a törölve felirat. A légitársaság egyébként minden esetben köteles segítséget biztosítani, fizetni a felmerülő költségeket (szállás, étel, ital, taxi stb.), így akinek a törlések miatt ilyen kiadásai vannak, az minden esetben őrizze meg az összes számlát, hogy később azt visszaigényelhesse a fuvarozótól. 

Milyen kártérítés jár? 

A mostani törlésben érintett utasok kompenzációra - 250 vagy 400 euró, távolság függvényében - is jogosultak, mivel az uniós szabály értelmében erre lehetőség van akkor, ha a légitársaság 14 napon belül tájékoztatja az utasokat a járattörlésről. Mivel ez esetben nyilván kereskedelmi okokból törölték a járatokat, ami nem számít vis major - azaz rendkívüli, a légitársaság minden igyekezete ellenére elháríthatatlan esemény - körülménynek -, ezért az utasok joggal igényelhetik a kompenzációt. A kártérítés megfizetése alól csak akkor mentesül a fuvarozó, ha az eredeti indulásnál két órával nem korábban induló, és az eredeti érkezésnél négy óránál nem később érkező járatra tud alternatív jegyet biztosítani. Ha hét napon belül értesítik az utast a törlésről, akkor pedig az odaút nem lehet egy óránál korábban, és az érkezésnél legfeljebb kétórás késés tolerálható, minden egyéb esetben ki kell fizetni az utasnak járó kompenzációt. 

A cég azonban várhatóan nem téríti az utasok egyéb költségeit, amelyek a járattörlés miatt keletkeztek. Ha például már a megvett repülőjegyhez a szállást is kifizette, és azt nem tudja törölni, akkor hiába kap néhány nappal későbbre érvényes repülőjegyet, a szállásköltség már az utas kára marad. Ugyanez vonatkozik minden előre kifizetett költségre, például gépkocsibérlet a célországban stb. 

A Ryanair járattörléseivel a holnapi Utazás mellékletben is foglalkozunk, ebben megtalálja az összes pozsonyi és budapesti érintett járatok listáját, valamint azt is, mikor jár kártérítés az utasoknak, de arról is írunk, hogy milyen egyéb jogai vannak az ilyen járattörléseknél az utasoknak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?