Modernizálják a bősi vízerőművet

Bős |

<p>Meghirdette a bősi vízerőmű berendezéseinek felújítására kiírt közbeszerzési pályázatot a Vízgazdálkodási és Építő Vállalat. Kilenc évig tart a nagyszabású beruházás.</p>

A vállalat honlapján megjelent közlemény szerint a bősi vízerőmű nyolc turbógenerátorának javítására hirdetnek nemzetközi pályázatot. Daniel Kvocera vezérigazgató a vállalat legfontosabb céljaként jelölte meg az erőmű teljes körű felújítását és javítását. „Bízom a nyilvános versenypályázat gördülékeny lefolytatásában és a jelentkezők szakmaiságában, és remélem, mihamarabb elkezdhetjük a beruházás megvalósítását, amelynek köszönhetően újra százszázalékos állapotba kerülnek a berendezések” – nyilatkozta a vezérigazgató. Azért van szükség a teljes körű felújításra, mert műszaki és technológiai szempontból is elhasználódtak az 1992-ben üzembe helyezett gépek. A felújítás keretében megjavítják a vízerőmű műszaki berendezéseit, a turbógenerátorokon kívül a turbinák szivattyúaggregátorait, az elektrohidraulikus szabályozókat, az elosztóállomásokat, a generátorok és a transzformátorok védelmi rendszerét. Az elhasználódott gépeket kicserélik. Modernizálják a vízerőmű információs és vezérlőrendszerét, valamint a közel harmincéves portáldarukat. Az új berendezések üzembe helyezése is a pályázat része. A beruházás összköltsége 71,5 millió euró. A bősi vízerőmű 720 megawattos teljesítményével az ország legnagyobb vízerőműve. A nyolc turbógenerátort 1992 és 1995 között helyezték üzembe.

Az erőmű modernizálásán kívül a felvízcsatorna gátját is megjavítják, 17 kilométer hosszan, két méter széles sávban javítják ki a szigetelést a bősi vízlépcsőtől a Vajka–Keszölcés szelvényig. A munka a hónap elején kezdődött és várhatóan október közepéig tart. (béva)

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"290944","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?