Lecsapott Dominica szigetére az ötös fokozatúvá erősödött Maria

<p>A katasztrófával fenyegető, ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség keleti részében tomboló Maria hurrikán, amely helyi idő szerint kedden éjfél körül lecsapott Dominica szigetére (Dominikai Közösség).</p>

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte a hurrikánt.

A Miami székhelyű meteorológiai központ szerint a Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje tovább is fokozódhat az éjjel.

A vihar gyakorlatilag szinte "telitalálta" a Kis-Antillákhoz tartozó 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal), volt brit gyarmatot, amely1978-ban nyerte el függetlenségét. A vihar végigsöpört rajta, és jelenleg Puerto Rico és a Virgin-szigetek felé tart, amelyek még nem álltak talpra az Irma hurrikán pusztítása után. 

Egyelőre nem tudni, hogy Dominica szigetén milyen károkat okozott a vihar, de sokat elárul a pusztítás erejéről, hogy a szél leszakította Roosevelt Skerrit miniszterelnök házának tetőszerkezetét is. "A rezidenciámról lerepült a tető. Teljesen a vihar kényére-kedvére vagyok bízva. A házamat lepi el a víz" - írta Twitter-üzenetében a kormányfő, majd néhány perccel később arról tájékoztatott, hogy kimenekítették otthonából. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar leszaggatta a szigetország központi kórházának tetőszerkezetét is.

Ha a Maria eléri Puerto Ricót, és nem veszít erejéből , ez lesz 85 év óta a legerősebb hurrikánt, amely közvetlenül áthalad rajta: 1932-ben egy négyes erősségű hurrikán söpört végig az Egyesült Államok társult államán. Ricardo Rosello miniszterelnök felszólította a sziget lakosait, hogy készüljenek fel a vihar érkezésére, és keressenek menedéket távolabb élő családtagjaiknál vagy barátaiknál.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti.

Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: az Irma nevű hurrikán pusztításait követően ez már a második szélvihar, amely lecsapni készül ebben a hónapban az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre. A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek legtöbbje már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején az Irma hurrikántól, amely több mint 80 életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?