A környezetvédelmi tárca támogatja a fenntartható turizmust

<p>Folytatni kell az együttműködést az UNESCO mint védjegy népszerűsítése terén, ami hozzájárulhat a kevésbé fejlett régiók gazdasági növekedéséhez, ugyanakkor a világörökségi helyszínekre alapuló turizmusnak a fenntarthatóság elvét kell követnie. Erről is tárgyalt ma Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatójával, Dr. Mechtild Rösslerrel.</p>

„Az idegenforgalom a legjelentősebb kapocs az örökségvédelem és a fenntartható fejlődés között. Helyes irányítással a turizmus hozzájárulhat a felemelkedéshez valamint a környezet és a természeti örökség védelméhez“ – jelentette ki Norbert Kurilla államtitkár.

A Polyána hegység, melynek szimbóluma a festői táj és a hagyományápolás, a tradicionális erdőgazdálkodás jó példája, mivel e területen a természetvédelem együtt jár a turizmus fejlődésével. Ebbe a régióba látogat holnap Mechtild Rössler az UNESCO képviselője a Polyána Tájvédelmi Terület igazgatójának kíséretében. Vladimíra Fabriciusová idén júniusban nyerte el a legjobb vezetőnek járó rangos Michael Batisse-díjat.

Az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatója részt vesz a helyi vállalkozókkal, a tudományos közösség és a harmadik szektor képviselőivel valamint a környezetvédelmi-, a külügy- és a kulturális minisztérium szakembereivel folytatott nyilvános vitán. Ennek célja megoldást keresni arra, miként lehet az UNESCO védjegyet népszerűsíteni és felhasználni a természeti erőforrások védelmével és a turizmussal karöltve.

Rendkívül fontos a környezetvédelemi tárca számára az UNESCO képviselőivel való együttműködés. Irina Bokova, a szervezet főigazgatójának tavalyi látogatása során a szlovák politika képviselői is kinyilvánították, támogatják a fenntartható idegenforgalmat. Idén májusban Bártfán megrendezett konferencia is ebben a szellemben zajlott. "Szlovákia kiváló adottságokkal rendelkezik, minden lehetősége adott ahhoz, hogy hatékonyabban kihasználja a világörökségi helyszíneket" - tette hozzá Norbert Kurilla, környezetvédelmi államtitkár.

Jelenleg világszerte 167 ország 1073 helyszíne szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ebből 54 a veszélyeztetett, 832 a kulturális, 206 a természeti és 35 az ún. vegyes kategóriába tartozik. Szlovákia 1993-ban csatlakozott a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló UNESCO-egyezményhez. Azóta hét helyszín - 5 kulturális és 2 természeti - szerepel a listán: Selmecbánya, Lőcse, Szepes vára, a vlkolineci skanzen, a szlovákiai Kárpátok fatemplomai és Bártfa történelmi belvárosa, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai valamint a Kárpátok ősbükkösei. A bioszféra-rezervátum világhálózatának további 4 szlovákiai helyszín a része: a Szlovák-karszt, a Polyána, a Keleti-Kárpátok és a Tátra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?