Díjazták Betlért és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumát

Nagyszombat |

<p>A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumát és a Betléri Múzeumot is díjazták a kulturális örökségünk védelme terén felmutatott 2016-os eredményeiért.</p>

Az európai kulturális örökség napjai alkalmából tegnap adták át Nagyszombatban a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatala és a Pamiatky a múzeá folyóirat szerkesztősége által alapított éves elismeréseket 11 kategóriában. A Film – videó – hangfelvétel – multimédia – internet kategóriában a fődíjat a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma dokumentumfilmje, az Ártatlan bűnösök – Gömöriek a szovjet lágerekben nyerte el (alkotói: Jarábik Gabriella, Szekeres Éva, Lichtmannegger László, Lehotai Aladár, Simon Ilona). A film a pozsonyi Brämer-kúria tavaly novemberben megnyílt és 2018 végéig látható, Felcserélt otthonok című kiállítás részeként készült. A multimediális eszközökkel felszerelt kamaratárlat a történelem viharait megélt ember nézőpontjából közelítve egységesen értelmezhető jelenségként kezeli a Közép-Európában 1945 után a politika által kikényszerített migrációs folyamatokat: a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltak vagonjait, a svábok elűzését Magyarországról, a németek kizavarását (Cseh)szlovákia területéről, a szlovákiai magyarok erőszakos áttelepítését a Szudéta-vidékre, majd a szlovák–magyar „lakosságcserét”.

A 2016-os év felfedezése kategóriában a Betléri Múzeum vitte el az első díjat: ott került elő egy bő hetven éve ki sem nyitott komód szűk felső fiókjából, Andrássy Ilona grófnő hagyatékából egy különleges, gazdagon illusztrált 15. századi hóráskönyv. A hóráskönyvek a késő középkor legkedveltebb imádságos könyvei voltak – többnyire népszerű szentek, evangéliumi részletek szerepetek bennük; az arisztokrácia számára készültek, egyéni megrendelésre. A Betlérben előkerült kötet 85 x 65 x 30 milliméteres, 276 pergamenlapból áll, és 1460–1480 körül készült a Willem Vrelant németalföldi illuminátor műhelyében. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?