Pataky nem magyarázhatja

Királyhelmec |

<p>Nem rakta ki az előre meghatározott határidőre az Ispa cég Pataky Károly kassai megyeelnökjelölt óriásplakátjait, a vállalat egyik alkalmazottja szerint a magyar és a szlovák nyelvű feliratok nem felelnek meg a nyelvtörvény előírásainak.</p>

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, a Híd Kassa megyei elnökjelöltje lapunknak elmondta, az elmúlt hetekben több óriásplakát kihelyezéséről állapodott meg különböző reklámcégekkel. Szeptembertől olyan billboarddal kampányol a párt, melyen Pataky arcképe, a neve és a Magyarázzam?, Mám to vysvetlovať? szlogen olvasható. A plakáton a Híd logóját, a párt nevét, a megrendelő címét és egyéb információkat is feltüntettek – szlovákul és magyarul is. Az ilyen plakátokat elsősorban a többségében magyarlakta vidékekre szánták, a megye szlovák többségű területeire Nová tvár východu feliratú reklámanyagok kerültek. A plakátokat a megbeszélt határidőre három cég minden probléma nélkül kihelyezte, ám az Ispa arról értesítette Patakyt, hogy hét olyan óriásplakátját, melyen a magyar felirat nagyobb, mint a szlovák, nem helyezi ki, és kéri a nyelvtörvénynek megfelelő új grafikai terv elkészítését.

Pataky Károly megpróbált ez ügyben tárgyalni a vállalat képviselőivel, de elfogadható megoldást egyelőre nem sikerült találni. Elmondása szerint a billboard grafikai tervét időben eljuttatták az Ispához, és a reklám árát előre kifizették. A megyeelnökjelölt elmondta, nem érti, mi kifogásuk van a plakátok ellen, ha a többi három reklámcég rendben találta őket. Egyébként olyan plakátokat, melyeken a szlovák felirat kisebb a magyarnál, számtalan helyen lehet látni országszerte.

„A szolgáltatónak joga van megtagadni a billboard kiragasztását, ha az neki nem tetszik, bár én ezzel nem értek egyet” – mondta lapunknak Rigó Konrád, a Híd kampányfőnöke, a kulturális minisztérium államtitkára. „Ez a plakát nem agresszív, nem is sértő senkire nézve, én semmi kivetnivalót nem találok benne” – tette hozzá. Rigó Konrád úgy véli, a megyei kampány miatt számítani lehet több bejelentésre a kétnyelvű vagy csak magyar nyelvű plakátok miatt. „Biztos, hogy a következő hetekben államtitkárként foglalkoznom kell majd ilyen beadványokkal” – mondta. Eddig tudomása szerint pártja plakátjai miatt senki sem fordult panasszal a kulturális minisztériumhoz, pedig a Híd központi plakátjain a magyar felirat nagyobb betűvel szerepel, mint a szlovák. „Mi a Hídban úgy véljük, hogy a magyarlakta területen azzal már megfelelünk az előírásoknak, ha a plakáton szerepel a szlovák felirat is” – magyarázta Rigó. Hozzátette, nem találkoztak azzal sem, hogy valamelyik reklámcég nem akarta volna kiragasztani a plakátjaikat.

Pataky úgy véli, az Ispa eljárása miatt a kampányban máris hátrányt szenvedett, hiszen a magyar választóihoz nem tudta időben eljuttatni egyik üzenetét, pedig a reklámért előre fizetett, és a vállalatnak is elég ideje volt arra, hogy esetleges kifogásait időben jelezze.

Egy lapunk által megkérdezett reklámszakember úgy véli, Pataky Károly magyar óriásplakátja nem sértette a nyelvtörvény előírásait. Sőt, tulajdonképpen le se kellett volna fordítani a szövegét. „A jogszabály alapján a reklámüzenet lényeges, informatív részeit kötelező lefordítani. Ez esetben a »Pataky«, ill. a »magyar« szó nem igényel fordítást. Összefüggő területeken elhelyezkedő reklámhordozók egynek számítanak (ha például közel vannak egymáshoz), vagy ha a magyar, illetve a szlovák billboardok váltakoznak, nem kell őket lefordítani, a grafikai tartalom ugyanis összeköti a két plakátot. Általánosan ismert idegen szavakat szintén nem kell lefordítani. A »magyar« szó ebben a formában ismert a szlovák nyelvterületen, ezért fordítani ezt sem szükséges. Például az English second hand feliratot sem fordítják az üzleteken »english, anglicky second hand z druhej ruky« feliratra” – mondta a szakember.

Megkerestük az ügyben az Ispát is, de lapzártáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?