A floridai kormányzó azonnali evakuálásra szólít fel az Irma hurrikán miatt

hurrikán
Washington |

<p>Rick Scott, floridai kormányzó szerda délelőtti sajtóértekezletén azonnali evakuálásra szólította fel a Florida déli részén élőket az Irma hurrikán miatt.&nbsp;</p>

Floridában azonban nemcsak a déli vidékeken, hanem az egész államban készülni kell a hurrikánra fogalmazott Rick Scott. "Irma nagyobb, gyorsabb, erősebb és veszélyesebb, mint az 1992-ben pusztított Andrew hurrikán" - figyelmeztetett a kormányzó, hozzátéve, hogy "a házakat újjáépíthetjük, de az életeket nem". 

Rick Scott már hétfőn szükségállapotot hirdetett ki Florida valamennyi megyéjére, szerdán délelőtt pedig elrendelte a Nemzeti Gárda készültségét és a közintézmények és iskolák bezárását péntektől. Az Irma hurrikán ugyanis várhatóan szombaton ér partot Floridában.        

 Donald Trump elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Floridában, Puerto Ricóban és az amerikai Virgin-szigeteken. Szerda reggeli Twitter-üzenetében az elnök közölte: "szorosan figyelemmel kísérjük a hurrikánt, munkatársaim, akik kiváló munkát végeztek Texasban, már Floridában vannak".         

A közelgő hurrikán veszélyességére figyelmeztetett a Fehér Ház belbiztonsági  tanácsadója, Tom Bossert. A tanácsadó szerdán egy washingtoni biztonságpolitikai konferencián tért ki a várható veszélyekre, s mint fogalmazott: az újabb hurrikán "valóban nagyon félelmetes" és "válsággal kell szembenéznünk".          

 Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben óva int a kubai utazásoktól és arra sürgeti az amerikaiakat, hogy "gondolják át esetleges útiterveiket", mert a hurrikán Kubában is életveszélyes pusztításokkal jár majd.    

Key Westen és a Florida legdélibb részén fekvő szigeteken már tart valamennyi ott élő elköltöztetése, Miamiban szerdán kezdődött meg az épületek lezárása és a menekültszállások kialakítása. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a dél-floridai boltokból rohamosan fogynak az élemiszertartalékok és a palackozott vízkészletek, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) már készül a szállítmányokkal. 

Az Irma hurrikán jelenleg a francia Saint Martin és Saint Barthélémy szigeteknél tombol, a Bahamákon - ahol arra számítanak, hogy a vihar hat méter magas hullámokat korbácsol majd - Hubert Minnis kormányfő bejelentette, hogy mind a hat szigeten tart az evakuálás.         

Az amerikai Hurrikán Központ előrejelzései szerint a hét végéig nem csökken a vihar erőssége, és Irma várhatóan 5-ös erősségű hurrikánként csap le Floridára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?