Tom Cruise, a legnagyobb kalandor

<p>Nyilván eljön az az idő, amikor már nem Tom Cruise lesz a mindig bevethető sztár, aki szinte bármilyen moziban otthonosan mozog &ndash; ám egyelőre még nem tartunk itt.&nbsp;</p>

Most azokat az időket éljük, amikor az ötvenöt éves színész tényleg bármit képes eljátszani a saját keretein belül, és akár még a legrosszabb forgatókönyvvel megvert filmben is szívesen nézzük, hogy fut, ugrál, motorozik vagy éppen felmászik egy repülőgépre.

A Barry Seal pontosan ilyen film. Nincs benne különösebb truváj, valójában egy szokásos „igaz történeten alapuló” kalandfilm, amit elsősorban azért lehet szeretni, mert Tom Cruise játszik benne. Persze, Doug Liman rendezésével amúgy sincs semmi probléma: elmeséli a leginkább az amerikaiak számára ismerős pilóta, Barry Seal történetét, akik piti, csempészős trükkökkel kezdte nem éppen erkölcsös pályafutását, majd dolgozott a CIA-nak és a hírhedt kolumbiai Medellín drogkartellnek is. Egyértelműen vászonra kívánkozó sztori ez, még akkor is, ha a történeti hűségre kissé fittyet hánytak a készítők: Seal a valóságban még véletlenül sem olyan jóképű figura volt, mint most a vásznon, és az események sem olyan sorrendben követték egymást, ahogy Liman filmjében.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"287249","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

De a kifogások ezzel véget is érnek, mivel a Barry Seal közel két órán keresztül pörög, és alapvetően humorosan meséli el ennek a kalandornak az életét. Nem akar példát statuálni, nem akarja idealizálni ezt morállal nem igazán foglalkozó fickót, csak szimplán elmond egy mozgalmas sztorit. Amiben nincsenek nagy fordulatok, hatalmas meglepetések, mégis, élvezet nézni, ahogy Barry eljut a csúcsra, és az lesz a legfőbb gondja, hogy mit kezdjen azzal a rengeteg pénzzel, amit megszerzett.

Egyfajta gengszterfilm ez, bár nincsenek meg benne az ismert leszámolások, patetikus pillanatok. Tom Cruise pedig brillírozik a szerepben, látszik a mosolyán, amint minden percét élvezi, hogy egy ilyen nemtörődöm figura bőrében mozoghat a vásznon. Mi meg úgyszintén élvezzük, mert hát jó nézni, ahogy két végéről égeti a gyertyát, vagy például ahogy a repülőjével leszáll a házak közé, aztán elkéri egy srác biciklijét, és azzal menekül tovább. Nincs mit tenni: Tom Cruise-t továbbra is lehetetlen nem szeretni.

Gera Márton

Barry Seal: A beszállító (American Made). Amerikai akciófilm, 115 perc, 2017. Rendezte: Doug Liman. Szereplők: Tom Cruise, Sarah Wright, Domhnall Gleeson, Caleb Landry Jones.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?