A francia hadseregnek is lesznek felfegyverzett drónjai

A francia hadseregnek is lesznek felfegyverzett drónjai
Párizs |

<p>Franciaország felfegyverzett drónokkal látja el a hadseregét, az Egyesült Államok, Izrael, Nagy-Britannia és Olaszország példáját követve - jelentette be kedden Florence Parly francia védelmi miniszter.</p>

"Elrendeltem a hírszerzési és felderítési drónjaink felfegyverzését" - mondta a tárcavezető a délkelet-franciaországi Toulonban rendezett védelmi nyári egyetemen parlamenti képviselők és katonai vezetők előtt tartott beszédében.

A pilóta nélküli katonai repülőgépek területén az Egyesült Államok számít úttörőnek Nagy-Britannia előtt. Olaszországnak 2015-ben engedélyezte Washington a Reaper típusú katonai katonai drónok értékesítését.

A közel-keleti országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Irán, Pakisztán és Törökország rendelkezik védelmi célokra használható, felfegyverzett drónokkal a francia szenátus májusban közzétett jelentése szerint, valamint több közép-ázsiai ország is tervezi a beszerzést.

"A gyakorlatban a döntés első körben a Reaper drónokat érinti, amelyeket az Egyesült Államoktól szerzünk be. Precíziós fegyverzettel látjuk el" - mondta a miniszter.

Franciaország jelenleg hat Reaper drónnal rendelkezik, amelyből ötöt a nigeri Niamey-ben állomásoztat a hadsereg, a Száhel-övezetben a dzsihadistákkal szembeni hadműveletek támogatására, míg egy a délnyugat-franciaországi Cognacban található, de egyik sem felfegyverzett.

"A jövőbeni európai drón, amelyről tanulmányokat végzünk Németországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal, szintén felfegyverzett lesz" - hangsúlyozta Florence Parly.

A harci drónokkal kapcsolatos "félelmek és csúsztatások" elkerülése érdekében a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem "gyilkoló robotokról" van szó, ugyanolyan szabályok vonatkoznak majd rájuk, mint a jelenlegi fegyverekre.

"A döntés nem változtat az erőhasználat szabályain, a fegyveres harcok jogának tiszteletben tartásával (...) A harci drónok bevetési szabályzata szigorúan meg fog egyezni a jelenleg alkalmazott szabályokkal" - tette hozzá.

A miniszter szerint a francia fegyveres erők hatékonyabbak lesznek az új drónokkal, a "kölcsönösen okozott károk" mértéke korlátozott lesz, a harci repülőgépek, helikopterek felhasználása pedig optimalizálódhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?