Görög keresztet tartó, papnak öltözött férfi jelent meg a Lidl-ben

Prága |

<p>Eltüntette az ortodox templomok keresztjeit Santorini látképéről a &quot;görög hetet&quot; hirdető szórólapjain a&nbsp;Lidl&nbsp;áruházlánc Csehországban. A katolikus egyház és egyes politikusok is felháborodásuknak adtak hangot.&nbsp;</p>

Tiltakozásul hétfőn a csehországi Olomoucban lévő egyik üzletbe egy férfi kezében egy nagy görög keresztet tartva, papi ruhában tért be. A szupermarket vezetője hívta a rendőrséget, de közbeavatkozásra nem volt szükség, a férfi idővel kivonult az üzletből. 

Az üzletvezető szerint a férfi megjelenésével félelmet keltett a vásárolókban, zaklatta őket azzal, hogy megszólította őket, és megáldotta a termékeket. A férfi később Facebook-oldalán kifejtette: zokon vette, hogy a szupermarket törölte reklámfotóin a kereszteket Santorini jellegzetes ortodox templomainak tetejéről.

Maga a Lidl azzal indokolta a keresztek eltávolítását a fotókról, hogy "a vallási és politikai semlegességet" akarták megőrizni, hirdetéseikben kerülik a vallási szimbólumokat, mert nem akarnak kirekeszteni semmilyen meggyőződésű csoportot. A vállalat mindazonáltal elnézést kért és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli reklám- és marketingkampányaiban figyelembe veszi az "aktuális tapasztalatokat". 

A tiltakozó férfi szerint erre nincs mentség. "Megmutatjuk, hogy a keresztek egyszerűen az országunkhoz és a kultúránkhoz tartoznak és nem félünk" - fejtette ki. 

Dominik Duka prágai érsek és cseh prímás is elítélte a "példátlan és erkölcstelen tettet". "Egyelőre 'csak' fotók meghamisításáról van szó, de félő, hogy hamarosan valóban eltávolítják a kereszteket a templomokról" - írta Duka a prágai nagykövetnek küldött levelében. Hozzátette: "az európai civilizációnak több gyökere van, a legfontosabbak között van a görög demokrácia és filozófia". 

A kereszténydemokrata gazdasági miniszter, Marian Jurecka közvetve bojkottra szólította fel az embereket. "Az embereknek maguknak kell eldönteniük, akarnak-e támogatni egy ilyen kampányt azzal, hogy ezen a héten náluk vásárolnak" - nyilatkozta a miniszter a cseh rádiónak, a Lidl eljárását "nagyon veszélyesnek" nevezve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?