Nincs pénz a Lorántffy-kastély rendbetételére

Királyhelmec |

<p>Sokadszor is sikertelenül pályázott a bodrogközi település a Lorántffy-kastély felújítására.</p>

A helyi művészeti alapiskolának otthont adó épület rekonstrukciójához 2014-ben és 2015-ben is a kulturális minisztériumtól kértek támogatást, ám ezek a pályázatok nem voltak sikeresek. A műemléképület teljes felújításához már a város előző vezetése is pályázat útján szeretett volna pénzt szerezni, ám ez nekik sem sikerült. Az akkori önkormányzat úgy határozott, a rekonstrukciót szakaszonként végzi el. A 2014. augusztus végéig kb. 14 ezer euró felhasználásával a régi tetőgerendákra új lecezés került, az épületet pléhvel fedték be, és kicserélték az esővíz-elvezető csatornákat. Az épületen azonban ennél jóval több javítanivaló van, a külső falakat újra kellene burkolni, a fűtés- és a villamosvezeték-hálózat felújításra vár, de ki kellene cserélni a védett műemlék ajtóit és ablakait is.

Királyhelmec jelenlegi vezetése legutóbb egy új, határon átnyúló projekt keretében szerette volna elvégezni a felújítást. Tavaly októberben azonban, néhány héttel a közös pályázat beadási határidejének lejárta előtt visszalépett annak a projektnek a magyarországi partnere, melynek keretében a Hősök terét, a környező utcákat és a Lorántffy-kastélyt újították volna fel, ám végül sikerült új együttműködőket találni. A terveket Cigánd helyett Dögével és Nagytárkánnyal valósították volna meg. Az Intrerreg Szlovákia–Magyarország Projekt keretében Királyhelmecen a Lorántffy-kastélyt és az előtte lévő parkot újították volna fel. Dögén a Rétközi-tó környéke infrastrukturális fejlesztéseihez kértek támogatást, Nagytárkányban egy turisztikai-kulturális beruházás jött volna létre. A 2,7 millió euró összköltségű projektben 1,5 millió eurót Dögén, 936 202 eurót Királyhelmecen, 400 000 eurót pedig Nagytárkányban terveztek felhasználni. Ezekből a tervekből belátható időn belül egy sem valósul meg, mivel a pályázók nem kapták meg a kért hozzájárulást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?