Még nőhet az elsősök száma

Pozsony |

<p>Ma országszerte 3228 iskolában megkezdődik az új tanév. A magyar iskolák tanévnyitóján az értékteremtést és az összetartozás fontosságát emelték ki a pedagógusszövetség képviselői. Idén több mint 3500 kiselsős kezd magyar iskolákban.&nbsp;</p>

Két hónapos vakációt követően ma országszerte csaknem 671 ezer diák számára megkezdődik a 2017/2018as tanév. Az alapiskolák első osztályaiban összesen mintegy 60 ezer kisdiák kezdi meg tanulmányait. A magyar alapiskolák első osztályaiba a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) áprilisi összegzése alapján valamivel több mint 3500 kisdiákot írattak be. Ennél akár néhány százzal is többen kezdhetik el az iskolát, tavaly például 300zal volt több a tanulmányaikat megkezdők száma a beíratott tanulók számánál, összesen több mint 3800-an ültek be az első osztályba. A magyar elsősök száma az utóbbi években enyhe emelkedést mutat, igaz, még ennek az emelkedésnek köszönhetően sem éri el a 2000-es évek közepének szintjét, amikor még négyezren felül volt a magyar kiselsősök száma. A pontos összegzést szeptemberben készíti el a szövetség. 

A magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét idén rendhagyó módon a kárpátaljai magyar iskolákkal közösen, a szlovák–ukrán határral kettévágott Nagyszelmencen tartotta az SZMPSZ és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ). Ádám Zita, az SZMPSZ alelnöke Márai Sándort idézte beszédében: „A tanítók szellemi szintje, világnézeti függetlensége, pedagógiai szándéka egyértelmű a nemzet jövőjével.” Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy „tartsuk számon a határ mindkét oldalán lévő szellemi, épített és gazdasági örökségünket, hogy ne két Ung megyei értéktár és útikönyv legyen”. 

Közös magyar országos tanévnyitó a „kettézárt faluban”

„Pedagógiai feladatnak is elsőrendű cselekedet a nemesítés, melynek vezérfonalát a példa ereje, az értékteremtő tettek, a hagyományok életben tartása, az anyanyelv tisztaságának, épségének megőrzése adja” – mondta Ádám Zita, a szervezet szakmai alelnöke. Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke szerint „az élet a jól megválasztott utakról, a célokról, a nemes feladatokról szól. Jól figyeljünk a szívünkkel, hogy fel tudjuk ismerni az igazi értéket és a jó célokat. Legyen bennünk elszántság a minőségi életre és munkára.” Az országos tanévnyitó ünnepségen bemutattak néhány leendő elsőst és pályakezdő pedagógust is. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?