Látványosan nő a foglalkoztatottság

Pozsony/Budapest |

<div>Az elmúlt hónapokban Szlovákiában és Magyarországon is látványosan nőtt az új munkahelyek száma. De van egy bökkenő.</div>

A gond az, hogy a legtöbb új állást azokban a régiókban kínálják, ahol eleve alacsony az állástalanok száma.  A csökkenő szlovákiai munkanélküliséggel párhuzamosan egyre több a betöltetlen munkahelyek száma. A munkaügyi hivatalok által regisztrált állástalanok a múlt hónap végén több mint 61 ezer szabad munkahely közül válogathattak, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 60 százalékos növekedésnek számít. A legtöbb új álláslehetőséget Pozsony és Nagyszombat megyében ajánlják, miközben az esetek többségében a munkáltatók már megelégszenek az általános iskolai vagy a szakmunkási végzettséggel is. „Az egyes régiók között látványos különbségek vannak, hiszen a legtöbb új állást épp azokban a járásokban kínálják, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliség, míg a nagyobb munkanélküliséggel rendelkező keleti járásokban továbbra is elenyésző az új munkalehetőségek száma” – nyilatkozta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője.  Nem csupán Szlovákiában javult a helyzet: ebben az évszázadban még sosem dolgoztak annyian Magyarországon, mint manapság. Csúcson van a munkapiacon jelen levők száma, közben pedig az inaktívak száma és a munkanélküliségi ráta új mélypontjára süllyedt. A május–júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,4 millió volt, 62 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkaerőpiacon jelen levők száma az ezredforduló óta közel 10 százalékponttal nőtt. A május elejétől július végéig tartó három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezerrel 193 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Virovácz Péter, az ING elemzője szerint a jelenlegi, soha nem látottan feszes munkaerőpiacnak köszönhetően tovább nőhetnek a magyarországi munkavállalók fizetései. (mi, tasr, mti)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?