Most meg túl jól megy, kevesebb uniós pénz jön

Pozsony |

<div>Szaporodó beruházások, új munkahelyek tízezrei, látványos gazdasági növekedés &ndash; a Statisztikai Hivatal szinte hetente új rekordokat közöl. A gazdasági növekedésnek azonban van a hátulütője is: azok az országok, amelyeknek jól megy, kisebb uniós támogatásra számíthatnak.&nbsp;</div><div>&nbsp;</div>

A gazdasági válság kirobbanását követően az Európai Bizottság a 2007 és 2013 közötti programozási időszakban 138 millió euróval növelte a Szlovákiának járó uniós támogatások mértékét, mivel a válság miatt az ország gazdasági teljesítménye elmaradt a várttól. Mára azonban fordult a kocka. „Szlovákia gazdasági teljesítménye meghaladja az előzetes várakozásokat, a 2014 és 2020 közötti programozási időszakban ezért három programban csaknem 69 millió euróval csökkenhet az uniós támogatások összege. Tekinthetjük ezt az általunk elért sikerek adójának is” – nyilatkozta Peter Pellegrini, a beruházásokért felelős államtitkár, aki szerint Szlovákia választhatja ki, hogy mely programokban fogják vissza a támogatásokat.  „Olyan programokat választottunk, amelyeknek eleve nagyobb a költségvetése, a lefaragás így ezeknél nem lesz olyan drasztikus. A kutatás-fejlesztési operatív program költségvetését nem egész 36 millió euróval, 2,27 milliárdra csökkentettük. Az integrált infrastruktúra operatív program esetében 17,5, a regionáliséban pedig 15,6 millió euróval fogtuk vissza a kiadásokat, miközben az előbbi költségvetése 3,97, az utóbbié 1,75 milliárd euró. Szlovákia nem az egyedüli ország, amely a dinamikusabb gazdasági növekedés miatt kisebb uniós támogatáshoz juthat. Hasonló cipőben jár Csehország, Horvátország, Észtország és Svédország is, míg a lassabb növekedés miatt 11 uniós tagország nagyobb támogatásokra számíthat. (mi, tasr)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?