Washington felszólította Moszkvát, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát

Washington |

<p>Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát,&nbsp;&nbsp;továbbá szüntesse be tevékenységét washingtoni és New York-i konzulátusának egy-egy hivatalában - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.</p>

A bezárásokra az amerikai fél legkésőbb szombatig - szeptember 2-ig - ad időt. 

Washington ezzel a döntésével arra reagált, hogy, Moszkva júliusban elrendelte: az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel csökkentenie kell oroszországi nagykövetségének és konzuli képviseleteinek létszámát.

"Úgy véljük, ez az orosz lépés jogtalan volt és káros a két ország kapcsolatára nézve" - mondta Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő.

Lavrov sajnálkozását fejezte ki

Sajnálkozását fejezte ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön amerikai hivatali partnerének, Rex Tillersonnak "a kétoldalú kapcsolatokban fokozódó feszültségek" miatt - a közölte csütörtökön az orosz diplomáciai tárca.

Lavrov, aki telefonon beszélt az amerikai külügyminiszterrel, közölte, hogy Moszkva figyelmesen tanulmányozza majd a washingtoni bejelentést, amelynek értelmében Oroszországnak diplomáciai objektumokat kell bezárnia az Egyesült Államokban, s ezt követően közli majd válaszlépéseit.

Az orosz külügyminisztérium szerint a tárcavezetői telefonbeszélgetést Tillerson kezdeményezte az amerikai döntés nyilvánosságra hozatala előtt.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésben fejezte ki meggyőződését, hogy Oroszországnak "szükséges" lesz válaszolnia a történtekre. Véleménye szerint lehetséges, hogy a válaszlépés nem lesz szimmetrikus, de "érzékeny" lesz.

Az San Franciscó-i orosz főkonzulátus részéről a TASZSZ-nak nem kívánták kommentálni a fejleményt, a New York-i főkonzulátus pedig jelezte: hivatalos magyarázatot vár arra, hogy mért kell szombatig bezárnia egyik részlegét. A hírügynökségnek a washingtoni Dulles repülőtérről küldött jelentése szerint egyébként Anton Antonov új orosz nagykövet csütörtökön megérkezett az amerikai fővárosba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie nagykövetségének és három konzuli képviseletének létszámát. A döntést Moszkva az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végi kiutasításával indokolta, ami Washington szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint a létszámcsökkentés nyomán mindkét félnek egyformán 455 külügyi alkalmazottja maradt volna a másik országban.

Az oroszországi amerikai képviseleteken az alkalmazotti létszám szűkítésére hivatkozva augusztus 23-án felfüggesztették a vízumkiadást, amelyet péntektől kizárólag a moszkvai nagykövetség konzulátusán újítnak fel. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy lelassul a beutazási engedélyek kiállításának üteme.

Csütörtökön, a nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az amerikai képviseleteken megkövetelt létszámcsökkentéssel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a Kreml nem hagyhatja válasz nélkül az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni barátságtalan, időnként ellenséges lépéseit. Peszkov szerint sosem Oroszország kezdeményezte a válságot vagy a megszorításokat a kétoldalú viszonyban, épp ellenkezőleg, a kapcsolatok javítására törekszik, a kölcsönös haszon és kölcsönös bizalom alapján.

Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte: Oroszország az elmúlt több mint fél év alatt többfajta kiútlehetőséget is felkínált Washingtonnak a szankciók okozta helyzetből, mielőtt "felajánlotta" az amerikai képviseletek létszámának csökkentését. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Washington hivatalosan Moszkvának még arra a kérdésére sem adott választ, hogy pontosan hány külügyi alkalmazottja van Oroszországban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?