Macron már Afrikában kiszűrné a menekültstátuszra jogosultakat

Párizs |

<p>Emmanuel Macron francia államfő szerint már az afrikai tranzitországokban, Nigerben és Csádban ki kellene szűrni a migránsok közül azokat, akik jogosultak menekültstátuszra, annak érdekében, hogy &quot;a lehető leggyorsabban biztonságban részesüljenek&quot;.</p>

"A menekültügyi eljárás már az afrikai kontinensen megkezdődne. Azt teljes mértékben biztonságosnak meghatározott övezetekben folytatnák le Nigerben és Csádban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) ellenőrzésével" - mondta a francia elnök a migrációs válságról Párizsban hétfőn rendezett EU-Afrika-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

A párizsi mini csúcson a francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol kormányfő, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa mellett jelen volt Mahamadou Issoufou nigeri és Idriss Deby csádi elnök, valamint Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök is. 

A találkozó végén a résztvevők elfogadtak egy útitervet, de a közös sajtótájékoztatón az országok vezetői elsősorban a migrációval kapcsolatos saját problémáikról beszéltek. A zárónyilatkozat szerint a közeljövőben egy küldöttség látogat el Csádba és Nigerbe az "eddigi támogatások folytatására" a határellenőrzés és az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem területén.  

Macron javaslata szerint a menekültek beazonosítása az UNHCR listái alapján történne és a már a tranzitországokban tartózkodó migránsokat érintené. Ezzel elkerülhető lenne, hogy "nők és férfiak elképesztő kockázatoknak tegyék ki magukat egy nagyon veszélyes zónában, aztán pedig a Földközi-tengeren" - fogalmazott a francia elnök.

Kiemelte, hogy a biztonság és az igazságszolgáltatás területén is szükség van együttműködésre az afrikai országokkal, valamint "időnként katonai jelenlétre is a rendzavarások és a Líbia felé tartó hullám növekedésének elkerülésére, ami csak felduzzasztaná a már megtelt migránstáborokat".  

Emmanuel Macron felvetette a származási országokba való visszatérés megszervezésének lehetőségét is, amelynek érdekében országonként együttműködést javasolt. 

A nigeri és a csádi elnök ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy csak a fejlesztési programokkal oldható meg a migrációs válság, és ennek érdekében jelentősebb anyagi támogatást kértek az európai partnerektől. 

"Az alapprobléma a fejlesztés marad, források kellenek" - mondta Idriss Deby csádi elnök. "A bejelentésekhez már évek óta hozzászoktunk. Konkrét dolgokat szeretnénk" - tette hozzá, a tartós megoldások szükségességét hangsúlyozva. A zárónyilatkozatban egyébként szerepel, hogy az "európaiak elismerik, hogy szükséges a Nigernek és Csádnak nyújtott támogatások növelése". 

Mahamadou Issoufou nigeri elnök szerint is fejlesztésekben kell gondolkodni, nem kizárólag büntetőpolitikában. 

Az afrikai országban 2015 óta kidolgoztak egy programot a migránshullám megfékezésére, elsősorban az embercsempészek elleni harc részeként. Az országban kétféle tábor működik, az egyiket az UNHCR működteti kizárólag nigeriek számára, míg a másikat a más afrikai országokból, Líbia felé tartó migránsoknak tartják fent. A nigeri hatóságok szerint így a migránsok 80 százalékát fel tudják tartóztatni. 

Federica Mogherini elismerte, hogy a szegénység jelenti az alapproblémát, de szerinte nincs szükség egy újabb Marschall-tervre, miután az Európai Unió tagállamai évente mintegy 20 milliárd eurót fektetnek be az afrikai kontinensen. 

A francia elnök és a német kancellár által hangsúlyozott megkülönböztetés a menekültek és a gazdasági migránsok között a zárnyilatkozatba is bekerült. 

"Az illegális bevándorlók a nemzetközi védelem semmilyen formáját nem igényelhetik és vissza kell őket toloncolni a származási országaikba, biztonságos körülmények között, rendezetten és méltósággal, lehetőleg önkéntes alapon" - olvasható a dokumentumban. 

A csúcstalálkozót megelőzően a nyár folyamán több európai kezdeményezés is született a migrációs válság feltartóztatására. Emmanuel Macron például hotspotok megnyitását javasolta az afrikai országokban, ezt azonban az érintett államok és a nem kormányzati szervek (NGO) biztonsági okokra hivatkozva elutasították.

Líbiát illetően a nyilatkozat üdvözli az olasz elképzeléseket a gazdasági együttműködésben a helyi közösségekkel annak érdekében, hogy az embercsempészeten kívül más anyagi forrásokhoz is jussanak. Az európai országok azt is pozitívan értékelték, hogy a líbiai egységkormány erőfeszítéseket tett a saját felségvizeinek ellenőrzésére, felhívta a figyelmet a parti őrség megfelelő kiképzésére és felszerelésére, valamint a migránsok emberi jogainak védelmére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?