Heves vihar csapott le Makaóra és Hongkongra

Hongkong |

<p>Heves trópusi vihar csapott le vasárnap Hongkongra és Makaóra, csupán négy nappal a rekord erejű Hato tájfun után, amely súlyos áradásokat, anyagi károkat és legalább 18 ember halálát okozta. A Pakhar nevű trópusi vihar 70 embernek okozott sérülést.</p>

A trópusi viharra vasárnap reggel a harmadik legerősebb figyelmeztetés kiadásával készültek Délkelet-Kínában, de Hongkongban és Makaón délután már csökkentették a vihar várható erejét, mert a vihar szeme Teisan kínai városnál érte el a szárazföldet. A szélerősség így is elérte a 130 kilométert óránként a két különleges közigazgatású kínai övezetben. A lakosok még fel sem ocsúdtak a néhány nappal korábbi időjárási katasztrófából, a helyreállítás még javában folyik a Hato után. 

Hongkongban 62-en megsérültek. Itt 206 légi járatot töröltek, 471-nek késleltették az indulását, 44 érkező járatot pedig máshova irányítottak - közölték a légiforgalmi hatóságok, hozzátéve, hogy még hétfőn is súlyos fennakadásokra kell számítani a légi közlekedésben. Az összes kompjáratot leállították a volt brit gyarmaton. 

Hongkongtól keletre elsüllyedt egy kínai kereskedelmi hajó, de a 11 fős személyzet minden tagját kimentették a helyi hatóságok közlése szerint.

Több mint fél évszázada nem volt olyan erős tájfun Kína déli részén, mint amilyen szerdán csapott le a térségre, legalább 18 ember halálát okozva. Makaón nyolc ember életét követelte a Hato tájfun, és 153-an megsérültek. A szerencsétlenséget az utcákat elöntő víz és a hatalmas erejű - óránként 160 kilométeres sebességet is elérő - szél által betört, beszakított ajtók, ablakok okozták. Az időjárási katasztrófa áram- és ivóvíz-kimaradást okozott sok helyen. Az árvíz leginkább Makaó óvárosát öntötte el, és nagyon hirtelen jött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?