Mi jelzi, hogy a májunk nem működik jól?

<div>A máj létfontosságú szervünk, segít az emésztésben, megszabadít bennünket a mérgező anyagoktól, és segíti a tápanyagok felszívódását.&nbsp;</div>

Emellett részt vesz a fehérje- és az epetermelésben, s nem utolsósorban ez a szerv a glikogén tárolóhelye is. Honnan tudjuk, hogy rosszul működik? Vannak emberek, akik májproblémákkal születnek, mások életük folyamán azzal ártanak neki, hogy káros anyagokat, alkoholt fogyasztanak, vagy vírusok támadják meg. Ne becsüljük le a májműködés zavaraira utaló jeleket, amelyek közül most ötöt ismertetünk. 1. Megváltozik a bőr színe Az egyik látható májműködési zavar a bőr színének  hirtelen megváltozása: sárgás árnyalatú lesz. A bőrön kívül megsárgulnak a körmök és az ujjpercek. Ennek oka az, hogy a máj nem választja ki megfelelően a mérgező anyagokat, és a bilirubin felhalmozódik a bőr alatt.  2. Bőrviszketés és -érzékenységA májbetegség korai tünete az, ha a bőr bizonyos része viszket, s e részek állapota fokozatosan romlik, érintésre érzékeny. Könnyen begyullad, és nagyon viszket. Fontos, hogy kellőképpen hidratált legyen, mert ez enyhíti a kellemetlen tüneteket.  3. Megváltozik a vizelet és a székletSokan akkor veszik észre, hogy májuk nem dolgozik megfelelően, amikor a mosdóba mennek. A sötét vizeletet gyakran azzal magyarázzák, hogy kevés folyadékot ittak. Ha megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztanak, a vizeletnek világosnak kell lennie. Sok beteg azt tapasztalja, hogy széklete világos, véres vagy szürke.  4. Haspuffadás és -fájdalomA májzavarok korai stádiumát a has környékén tapasztalt kellemetlenségek alapján is felismerhetjük. Ez lehet hasgörcs vagy -fájdalom, amit felfúvódás és nyomásérzés kísérhet. Amikor felerősödnek a tünetek, az mindig haspuffadással jár együtt. Ilyenkor a hasüregben folyadék halmozódik fel. A duzzanat óriási méreteket is ölthet, nyomhatja a tüdőt, tehát az ember nehezebben lélegzik. Akut megoldást jelent a punkció, amivel el lehet távolítani a hasból a folyadékot.  5.Krónikus fáradtságHa levert, gyengeség vagy krónikus fáradtság gyötri, ez is a májprobléma első tünete lehet. Ebben az esetben lassítson a munkatempón, és figyelje, hogy elmúlik-e a gyengeség. Ha tovább tart és más kísérő tünetek is jelentkeznek, minél előbb keresse fel az orvost.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?