A világ legrégebbi trigonometriai táblázatát rejti egy 3700 éves agyagtábla

<p>A világ legrégebbi trigonometriai táblázatát rejti egy 3700 éves agyagtábla: ausztrál kutatók egy új vizsgálatnak köszönhetően azonosították a vésett jeleket, amelyek a püthagoraszi számhármasok speciális mintázatát mutatja.</p>

Az ausztrál kutatócsoport szerint ősi matematikusok arra használták a táblát, hogy paloták, templomok és csatornák megtervezéséhez végezzenek vele számításokat. 

"A Plimpton 322 több mint hetven éven át hatalmas rejtélyt jelentett a matematikusok számára, amióta felismerték, hogy a püthagoraszi számhármasokat rejti" - mondat Daniel Mansfield, a New South Wales-i Egyetem kutatója. A nagy rejtély egészen eddig az volt, hogy vajon mire használták.

A Plimpton 322 táblán négy oszlopban és 15 sorban számok vannak az akkoriban jellemző ékírással írva, hatvanas számrendszerben. 

"Kutatásainkból kiderült, hogy a Plimpton 322 derékszögű háromszögek formáit írja a trigonometria egy újszerű, arányokon és nem szögeken és kerületen alapuló módszerét használva. Lenyűgöző matematikai munka, amely a vitathatatlan zseni tanúbizonysága" - fogalmaztak a szakértők. 

Eredményeiket a Historia Mathematica című tudományos lapban mutatták be. 

Eddig az időszámítás előtti második században élt Hipparkhosz görög csillagászt tartották a kutatók a trigonometria atyjának. A Plimpton 322 nevet viselő agyagtábla azonban, amely ma a New York-i Columbia Egyetem könyvtárában található, több mint ezer évvel régebbi. 

Az agyagtáblát több mint száz éve fedezte fel a mai Dél-Irak területén a legendás régész, Edgar Banks, akiről Indiana Jones alakját is mintázták. Az úgynevezett püthagoraszi számhármasok speciális sémájával évtizedek óta fejtörést okoz a matematikusoknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?