Módosítják a temetkezésről szóló rendeletet Érsekújvárban

Érsekújvár |

<p>Bővítik a temetkezési szolgáltatásokat a Szent József temetőben. A hamvak szétszórásával kapcsolatos módosító javaslatot az érintett szakbizottság és a városi tanács tagjai már jóváhagyták.</p>

A kolumbárium, azaz a hamvak elhelyezésére alkalmas hely építésére kijelölt parcellát huszonöt évre ezer euróért bérelhetik az újfajta szolgáltatást igénylők a várostól. A hamvak széthintéséért nem kell külön illetéket fizetni, a szertartás lebonyolítása húsz euróba kerül. A hamvak szétszórására alkalmas bérelt terület 3,8 méter széles és 3,8 méter hosszú lehet. A városi rendelet módosításáról szóló határozat indoklásában az áll, hogy azért van szükség az újabb szolgáltatásra, mert a Vatikán újraszabályozta a hamvasztást. A katolikus egyház korábban a temetést látta az egyetlen helyes temetkezési módnak, végül 1963-ban engedélyezte a hamvasztást. A szentszék 2016-os új szabálya értelmében azonban gondoskodni kell a hamvak megfelelő megőrzéséről. Az egyház nem javasolja sem a hamvak szétszórását, sem a szétosztását, illetve otthon tárolását. Kizárólag azt tartják megfelelő megoldásnak, ha a temetőben őrzik a hamvakat. A járási székhelyen a rendelet módosításával csak a kiegészítő szolgáltatásokat, illetve azok díját határozták meg, az eddigi szolgáltatások díja nem változik. A testület tagjai ezen a héten foglalkoznak a módosító javaslattal.

Az érsekújvári Szent József temetőben a sírkert mögött urnafalak vannak. Itt lehetett elhelyezni a hamvakat az urnafülkékben, tíz évre a bérleti díjat tíz euróban határozta meg a testület. Az urna földbe helyezéséért tíz évre huszonhét eurót fizetnek a hozzátartozók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?