Sokakat vonz a családi házak hőszigetelésére fordítható támogatás

Pozsony |

Akik a családi házuk hőszigeteléséhez állami támo-gatást szeretnének igényelni, azoknak ezt nem szabadna halogatniuk. A kérvényeket augusztus elejétől lehet be-küldeni, és a szaktárca szerint máris hatalmas az érdeklődés.

„Augusztus elejétől már több mint száz kérvényező regisztráltatta magát, ami rendkívül jó hír, hiszen ebből is látszik, hogy egyre többen szeretnék csökkenteni az energiaköltségeiket” – nyilatkozta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter. A kérvényeket október 31-ig fogadják, persze, csak ha addig nem fogy el az erre fenntartott keret. A szaktárca szerint ezúttal legfeljebb 500 kérvénynek tudnak eleget tenni.

A most futó pályázati felhívás már a harmadik a sorban, az újdonság, hogy míg az első két felhívásban az egy igénylőre jutó támogatás nem haladhatta meg a 6500 eurót, a felső határ most 8800 euróra nőtt. A pénzt ráadásul nem csupán a külső, hanem a belső falfelületek szigetelésére is igénybe lehet venni. Ez utóbbi olyan esetekben jöhet szóba, ha az épület fűtetlen helyiségeit szeretnénk elválasztani azoktól, amelyekben fűtenek. A támogatás igénybe vehető a tetőszerkezet szigetelésére, valamint az ablakok és ajtók cseréjére is.

Az említett 8800 eurós összeg két tételből tevődik össze. Magára a szigetelésre legfeljebb 8000 ezer eurót kaphatunk, attól függően, hogy a szigetelésnek köszönhetően milyen energiamegtakarítást érünk el, miközben a támogatás a teljes kiadások legfeljebb 40 százalékát fedezheti. További 800 eurót igényelhetünk a szigeteléssel kapcsolatos projektdokumentáció és az energetikai tanúsítvány kidolgozására. A támogatást azok a szlovákiai háztulajdonosok igényelhetik, akik családi házukat legalább 10 éve lakják, és nem használják egyéb célra, így például vállalkozásra. Megszabták az alapterületet is. Az egyszintes ház esetében ez nem lehet több 150, a többszintes esetében pedig 300 négyzetméternél. A támogatást utólag is igényelhetik azok, akik 2014. december 31. után láttak neki az ezzel kapcsolatos munkálatoknak, és időközben már szigetelték a házukat. Az ő esetükben a minisztériumnak 90 napja van a kérvény elbírálására. Támogatást igényelhetnek természetesen azok is, akik csak most szeretnék szigetelni a házukat. A kérvényt a közlekedési tárcának levélben és interneten keresztül is elküldhetjük. Az ehhez szükséges elektronikus űrlapot a www.zatepluj.sk oldalon találhatják meg. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?