Korrupciós veszély a védelmi tárcánál

Pozsony |

<p>Szlovákia történelmének legnagyobb harcjárművásárlására készül a védelmi tárca, 1,2 milliárd euróból frissítik fel a hadsereg járműparkját. Bár óriási összegről van szó, a sajtó és az ellenzék szerint az SNS vezette tárca által tervezett járműbeszerzési folyamat átláthatatlan.</p>

A harckocsivásárlás a hadsereg szempontjából kulcsfontosságú, már évek óta szükség lenne rá, hiszen a katonák jelenleg még a hidegháború idejéből származó járműveket használják – írja az 1,2 milliárdos üzletről beszámoló Denník N, mely hozzáteszi, a hadsereg belső elemzése szerint a földi technika 70 százaléka elavult, az élettartamán túl szolgál.

Idén májusban a Fico-kormány elfogadott egy dokumentumot, mely két nagy bevásárlást irányoz elő. Az egyik 81 nagy, nyolckerekű páncélozott csapatszállító vétele 417 millió euróért, a másik pedig 404 kisebb, négykerekű taktikai harcjármű megvásárlása 780 millió euróért. Ezeket a járműveket a tervek szerint a hadsereg évtizedeken keresztül használja majd.

Két forgatókönyv

A megvásárlásukkal kapcsolatban azonban több kérdőjel is felmerül – jegyzi meg a Denník N. A vételárat teljes mértékben a szlovák államkasszából finanszírozzák, európai pénzeket ugyanis haditechnikára nem lehet fordítani. Ez a lap szerint azt jelentheti, hogy a minisztérium csendben is kiválaszthatja a beszállítót anélkül, hogy esélyt adna a konkurenciaharcnak.

A kormány által elfogadott dokumentum szerint az első harckocsikat már jövőre meg akarják venni, ami a lap szerint meglehetősen kevés idő arra, hogy valódi verseny legyen a hadiipari cégek között. A Denník N információi szerint két forgatókönyv képzelhető el a bevásárlásról – és mindkettővel el lehet kerülni a nyilvános versenyt. Az egyik, hogy a minisztérium mindkét megrendelést saját állami cégének, a máriatölgyesi (Dubnica nad Váhom) Konštrukta Defence-nek adja. Mivel ez a cég nem gyárt csapatszállító járműveket, ezért külföldről vásárolhatja meg , vagyis a pénz csak átfolyik a vállalaton.

A másik forgatókönyv szerint a vásárlást egy úgynevezett government-to-government projekten keresztül bonyolítják le, mely azt jelenti, hogy Szlovákia a gyártó országának kormányával köt államközi szerződést. Az ilyen vásárlás pedig kivételt élvez a közbeszerzési törvény hatálya alól.

A favoritok

A Denník N úgy tudja, míg a kisebb taktikai járművekkel kapcsolatban még minden nyitott, a nagyobb, páncélozott csapatszállítók kapcsán már van egy favorit, a finn Patria hadiipari cég, mellyel háttér-információk szerint már tárgyaltak a tárca magas beosztású hivatalnokai.

A másik favorit Jaroslav Strnad cseh vállalkozó, aki Szlovákiában az MSM Group társtulajdonosa – ez a cég több volt állami hadiipari gyárat irányít. Strnad korábban megvásárolta az osztrák Pandur csapatszállító gyártásának licencét, és átnevezte Corsacra. Strnad cégei azt ígérik, a csapatszállítókat Szlovákiában gyártanák – ám a Pandurok komoly reputációs gonddal küzdenek, Csehországban ugyanis a hadiipari lobbizás és korrupció szimbólumává váltak. Emellett technikai specifikációi is elmaradnak a finnek által gyártott AMV csapatszállítókétól.

A harmadik érdeklődő a török FNSS, mely ugyan a lap szerint elvileg nem komoly játékos, ám társtulajdonosa az amerikai–brit BAE Systems hadiipari gigász, melynek komoly szlovákiai kapcsolatai vannak.

A döntés joga

Arról azonban, hogy ki dönt a cégekről, egyelőre csak találgatni lehet, írja a Denník N, mely szerint valószínűleg Peter Gajdoš védelmi miniszternek sok köze nincs ehhez, hiszen a tárcánál az igazán fontos dolgokról a szolgálati hivatal főtitkára, Ján Hoľko dönt – aki Andrej Danko SNS-elnök közvetlen megbízottja. A vásárlásba ugyanakkor Robert Fico kormányfő is bele akar szólni: a koalíciós válság kirobbanása után váratlanul meglátogatta a védelmi minisztériumot, és kijelentette: a hadiipari nagybevásárlásoknál „európai megoldásokat” vár el.

Ondrejcsák Róbert (Híd-jelölt), a védelmi minisztérium államtitkára lapunknak azt mondta, nem az ő hatásköre a beszerzés, így nem lát bele az ügybe. Azt sem akarta kommentálni, ki részese a döntési folyamatnak, valóban Hoľko irányítja-e a háttérből a minisztériumot. Annyit azonban leszögezett, mindenképpen azt szeretné, ha az egész bevásárlás transzparens módon zajlana le .

Ellenzéki követelés

Átláthatóságot kér a vásárlás kapcsán az ellenzék is. Richard Vašečka és Eduard Heger, az OĽaNO képviselői sajtótájékoztatójukon arra hívták fel a figyelmet, hogy a hadiipari felszerelés beszerzésénél már korábban is felmerültek kétségek, és a magas összegek vonzzák a spekulánsokat és lobbistákat, akik megérzik a nagy jutalék lehetőségét. Leszögezték, itt most óriási összegről van szó, ami több, mint a tárca éves költségvetése. Ezért teljes átláthatóságot követelnek Robert Fico kormányfőtől.

A védelmi minisztérium ugyanakkor elhatárolódott attól, hogy a harckocsik beszerzése nem átlátható módon zajlana. „A minisztérium jelenlegi vezetése egyértelműen elutasítja az ország és a polgárok biztonságával való hazardírozást, és azt, hogy valaki visszaéljen a témával a koalíciós vagy ellenzéki politikai harcban“ – szögezi le a tárca. Danka Capáková szóvivő szerint az OĽaNO képviselői azt sem tudták megmondani a sajtótájékoztatójukon, miért is nem átlátható a harckocsik jelenlegi beszerzési folyamata. „Hangsúlyozzuk, hogy egyetlen gyártót sem részesítünk előnyben” – állítja a szóvivő. (fm, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?