Putyin a Krím félszigeten: helyreállt a történelmi igazságosság

Szevasztopol |

<p>A történelmi igazságosság helyreállításának nevezte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félszigeti Szevasztopol területi jogi kikötőváros 2014-es orosz elcsatolását.</p>

Az orosz államfő Dmitrij Medvegyev miniszterelnök társaságában utazott a hétvégén a stratégiai fontosságú félszigetre, amelynek a Krími Autonóm Köztársaságtól elkülönülő kikötővárosában található az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontja.

Putyin értelmezése szerint a Szovjetunió megszűnésekor, a szövetségi fennhatóságú városokra vonatkozó egyezmények értelmében Ukrajnának vissza kellett volna szolgáltatnia Szevasztopolt Oroszországnak. De ez egyszerűen feledésbe ment, s a város Ukrajnánál maradt - hangoztatta az orosz államfő egy helyi múzeum látogatói előtt.

Putyin látogatásakor erős viharok dúltak a félszigeten, és szombatra virradóra mintegy 11 ezer helyi lakos maradt áramszolgáltatás nélkül. Vasárnap az orosz államfő a Kreml közlése szerint egy ifjúsági üdülőtábort látogat meg. A kijevi kormány tiltakozott az orosz államfő és a miniszterelnök Krím félszigeti látogatása miatt.

A Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország 2014 tavaszán csatolta el önkényesen Ukrajnától. 2014 februárjában, a kijevi hatalomváltást követően orosz katonák vonták ellenőrzésük alá a félszigetet, majd egy hónapra rá jogilag vitatott népszavazást tartottak a terület hovatartozásáról. A március 16-i referendumon a kihirdetett eredmény szerint, állítólag 83 százalékos részvétel mellett, 97 százalékos támogatást kapott a félsziget csatlakozása Oroszországhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?