Sikeresen pályáztak az SNS-közeli cégek

Pozsony |

<p>Miközben a kormánypártok elnökei úgy tesznek, mintha felszámolták volna a koalíciós válságot, újabb és újabb információk kerülnek napvilágra a válságot kiváltó, az oktatási tárcánál kirobbant uniós pénzosztási botránnyal kapcsolatban.</p>

Az ellenzéki Veronika Remišová rámutatott, hogy Andrej Danko (SNS) korábbi állításával ellentétben nem csupán a jó kondícióban levő magáncégek voltak sikeresek az oktatási minisztérium 300 millió eurós pályázati felhívásában, hanem olyan különböző állami hivatalokhoz tartozó szervezetek is, melyek közvetlen a minisztériumok alá tartoznak. „Úgy vélem,ezek a szervezetek is csak azért voltak sikeresek, mert a pártok elhelyezték ezekben az embereiket, és így beleszólásuk lehet a milliók elosztásába” – mondta Remišová.

Az ellenzéki képviselő szerint volt olyan a civilszervezet is, amely a pályáztató honlapján lévő adatok szerint parlament, vagyis Andrej Danko hivatala alá tartozik. A tárca ezt az információt azonnal cáfolta, és a weboldal technikai jellegű hibájával magyarázta, hogy ilyen információ megjelent a honlapon. A tárca szerint 28 szervezetnél tüntettek fel téves adatokat, ezeket a képviselő figyelmeztetést követően eltávolítottak.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen, újabb vitatható sikeres pályázat. A Denník N napilap szerint ugyanis közel 7 millió eurót nyert az oktatási tárca felhívásán annak a Norbert Havalecnek a cége is, aki érintett volt az első Fico-kormány egyik legnagyobb botrányában, az emissziós kvóták ügyében. Akkor az SNS irányította környezetvédelmi minisztérium az államra nézve rendkívül kedvezőtlen feltételekkel az Interblue Group névre keresztelt garázscégnek adta el az emissziós kvótákat. Az állam 66 millió eurót veszített az üzleten. Az ügyben folyik a bírósági eljárás. Norbert Havalecnek akkor egyrészt köze volt az eladás előkészítéséhez, az akkori SNSes miniszter tanácsadója volt, másrészt az eladáson nyerészkedő cég mögött is ő állt.

A lap szerint Norbert Havalec rendszeresen üzletel az állammal. Cégei akkor voltak a legnyereségesebbek, amikor Ján Slota pártja kormányon volt. 2009-ben például több mint 700 ezer eurós nyereséget termelt, 2013-ban viszont mindössze 23 ezer eurót. Az sem számított ritkaságnak, hogy az előre leegyezett összegnél akár 10 millióval is többet tett zsebre egy-egy megbízásért.
Norbert Havalec DSSI cége most az oktatási tárcánál úgynevezett intelligens, autonóm elektronikus autó fejlesztésére kidolgozott pályázatával volt sikeres. Az uniós alapokból több mint 6 millió eurós támogatást kap, az önrész 800 ezer euróra rúg. A pályázattal az oktatási tárca első mintegy 300 millió eurós uniós felhívásán volt sikeres a DSSI. Ennek a felhívásnak a kifizetését az ellenőrzések lezárásáig ugyan leállította a tárca, viszont ezt a felhívást már kiértékelték és lezárták. Nagy valószínűség szerint a tárcának folyósítania kell majd a projektekre megítélt összegeket. (ie, TASR, denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?