A kelet-németek 25 év alatt sem érték utol a nyugati tartományokat

Berlin |

<div>Németország keleti tartományaiban negyedszázaddal az újraegyesítés után is többet dolgoznak, de kevesebbet keresnek az emberek mint a nyugati tartományokban &ndash; írja a Kölner Stadt-Anzeiger.</div>

Sabine Zimmermann, a Baloldal parlamenti képviselője a szövetségi és tartományi statisztikai hivatalok adatait idézve a lapnak elmondta, hogy keleti német tartományokban (Berlin nélkül) tavaly egy dolgozó átlagosan 1360 órát töltött munkával, míg a nyugati tartományokban (szintén Berlin nélkül) 1286 órát. A keleti tartományokban a bruttó éves átlagkereset 27 784 euró volt tavaly, a nyugati tartományokban 34 176 euró, a szövetségi átlag pedig 33 284 euró. A legkevesebbet Mecklenburg-Vorpommern lakosai keresték tavaly, 26 692 eurót, a legtöbbet pedig Hamburg lakosai 39 678 eurót. A kereseti rangsorban második Hessen tartomány volt 36 896 euróval, Baden-Württemberg pedig a harmadik 35 876 Euro euróval és Bajorország a negyedik 35 284 euróval. Még Brandenburg, a 28 118 euróval a keleti tartományok kereseti éllovasa is elmaradt 29 422 eurós átlagkeresetével a nyugati tartományok rangsorának végén kullogó Alsó-Szászország mögött. „A munkaerő-piaci szakadék még negyed évszázaddal az újraegyesítés után is makacsul tartja magát, szó sincs az életminőség kelet-nyugati kiegyenlítődéséről” – mutatott rá Sabine Zimmermann. Az átlagkeresetek közötti eltérés jórészt az egyes tartományok gazdasági szerkezetének sajátosságaival magyarázható. A frankfurti tőzsde DAX indexében szereplő harminc legnagyobb német vállalat egyikének sem valamelyik keleti tartományban van a székhelye, hanem az egykori Német Szövetségi Köztársaság területén.  Az új gazdasági tevékenységek képviselői, az innovatív kis- és középvállalatok is jellemzően a nyugati tartományokban hozzák létre székhelyüket. A kölni IW gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln) júliusban kiadott innovációs térképe szerint Németország déli tartományai vezetnek a kutatás-fejlesztés terén. Ugyanakkor szoros összefüggés mutatható ki a kutatás-fejlesztésben és új szabadalmak bejelentésében sikeres régiók, valamint a reáltudományokban erős (matematika, informatika, természettudományok, műszaki tudományok) foglalkoztatási struktúra között is, ami szintén elsősorban a déli tartományokra jellemző.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?