Szeptember végéig lehet szavazni az Év fájára

Zselíz/Jóka/Pozba |

<div>Az Ekopolis Alapítvány idei Év fája versenyébe egy zselízi és egy pozbai tölgyfa, valamint egy jókai platánfa is bekerült.</div>

Az alapítvány Szlovákiában 15. alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek fővédnöke Peter Lipa. A legtöbb szavazatot kapott fa kerül be Szlovákiából abba a nemzetközi megmérettetésbe, amelynek célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, amit becsülnünk és óvnunk kell. Tavaly a legtöbb szavazatot egy budatini (Zsolna városrésze) platán kapta. Az idei versenyre 42 nevezés érkezett, a döntőbe 12 fa került. Van köztük szelídgesztenye (Apátkolos – Hradište, Poltári járás), platán (Jóka és Szered, Galántai járás), éger (Unyad – Uňatín, Korponai járás), tölgy (Zselíz, Lévai járás; Pozba, Érsekújvári járás és Hontkirályfalva – Kráľovce, Korponai járás), hársfa (Almás – Jabloňovce, Lévai járás), boróka (Galgóc – Hlohovec, Galgóci járás), almafa (Bosác – Bošáca, Vágújhelyi járás és Babarét – Babinec, Rozsnyó járás) és nyárfa (Telekháza – Sedliská, Varannói járás) is. A jókai platánt a legenda szerint IV. Béla ajándékozta Ilka vár urának, mert az megmentette az életét. A helyi hagyomány szerint a platán árnyékában később maga Hunyadi Mátyás és a Rákóczi szabadságharc idején Bercsényi Miklós is megpihent. Törzsének körbeéréséhez legalább tíz ember kell.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"284037","attributes":{"alt":"","author":"Képarchívum","class":"media-image","height":"480","title":"A legendáktól övezett jókai platánfa","typeof":"foaf:Image","width":"320"}}]] A zselízi 350 éves tölgy az 1785-ben alapított angolpark egyik büszkesége. Árnyékában az Eszterházy család, Franz Schubert és Franz Sacher is gyakran időzött. A 450 éves pozbai tölgy egy búcsújáróhelyként ismert forrásnál áll.  Az Év fájára többféleképpen – szavazólapon, SMS-ben, az Ekopolis Alapítvány honlapján és a verseny Facebook-oldalán is – lehet szavazni. A legtöbb szavazatot kapó fa ingyenes dendrológiai vizsgálatot és 300 euró pénzjutalmat nyer. A verseny második és harmadik helyezettje is 300 euró pénzjutalmat kap, amit a fa gondozására kell fordítani.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?