Megöltek egy védett szürke bálnát Alaszkában

Anchorage |

<p>Vizsgálatot indítottak a héten az amerikai szövetségi hatóságok egy védett szürke bálna leölése ügyében; az állattal az őslakosok végeztek azután, hogy a falujukhoz közeli folyóba tévedt.</p>

Az Alaszka délnyugati részén lévő Napaskiak nevű jupik eszkimófalu lakói szigonnyal és lőfegyverrel támadták meg a múlt héten a 11 méteres állatot, mígnem az lesüllyedt a Kuskokwim folyó mélyére. A tetemet később partra húzták és felvágták: a 9 tonnányi húsból és bálnazsírból a környező települések lakóinak is jutott.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) munkatársai szerint azonban az állatot a jelek szerint engedély nélkül ejtették el. Mint rámutattak, Alaszkában tilos szürke bálnára vadászni, és a korlátozás alól a szükségleteik kielégítésére halászó és vadászó őslakosok sem élveznek kivételt.

A falusiak nagy része úgy gondolja, hogy mivel a folyó biztosítja számukra az élelmet, sértené a kultúrájukat, ha nem fogadnák el, amit a víz hoz nekik.

Idén a bálnahús különösen nagy értéknek számít a vidéken. A házi fogyasztásra szánt lazac jelentős része ugyanis odalett a heves esőzések miatt, mert a hús nem tudott eléggé kiszáradni.

A beluga vagy fehér delfin önfenntartást szolgáló halászatát engedélyezik a régióban, és az északabbra fekvő falvak egy része a grönlandi bálna vadászatára is engedélyt kapott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságtól (IWC).

A szürke bálnák kelet-csendes-óceáni populációját azonban szövetségi törvények védik. Az állatokat gyakran látni az alaszkai vizekben, de a helyiek szerint sosem szoktak felúszni a Kuskokwim folyón.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?