Napokig fog tombolni a kánikula

<p>A meteorológusok szerint évről évre fokozódni fog a hőség. Ma szaharai homokot is kapunk a trópusi meleghez.&nbsp;</p>

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése alapján a 36-38 fokos hőséget vasárnapig kell elviselnünk, hétfőtől fokozatosan enyhül az időjárás, a nappali hőmérséklet 30 fok alá csökken. Ugyanakkor az elkövetkező 10-20 évben az atmoszféra felmelegedése miatt egyre szélsőségesebb és hosszabb ideig tartó hőséggel kell számolnunk. 

Mától szaharai homok érkezik fölénk a légáramlatokkal. A por több napon át is a légkörben maradhat, ha nagyobb lesz a koncentráció és tartós lesz a szennyezettség, az egészségre is káros hatással lehet – figyelmeztetett a hidrometeorológiai intézet. A homok leggyakrabban a nyári záporokkal, zivatarokkal csapódik le, ilyenkor jól megfigyelhető például a parkoló autókon. 

Pásztor László háziorvos szerint ilyenkor a kisgyermekekre és az idősekre kell a legjobban figyelni. „Ők nem érzik, hogy szomjasak, ezért gyorsabban dehidratálódnak, folyamatosan itatni kell őket, akkor is, ha azt állítják, nem szomjasak. Legjobb, ha vizet vagy ásványvizet fogyasztanak” – magyarázta a háziorvos. Fontos a fejfedő, a napszemüveg, valamint a lehető legszellősebb öltözék. Pásztor László szerint kerülni kell a nehéz, zsíros ételeket, gyümölcsöt, tésztaféléket fogyasszunk. A gyerekeknél sem kell erőltetni az evést, ha nem kívánják az ételt. Ha felmelegedik a szervezetünk, a legfontosabb, hogy pótoljuk a folyadékot. A háziorvos szerint ilyenkor nem szabad jeges vagy nagyon hideg vizet fogyasztani. „Fontos a homlok, a nyaki erek és a csukló, majd fokozatosan az egész szervezet hűtése. Kalciumot és a magnéziumot ajánlatos fogyasztani” – mondta Pásztor László. Hányinger, hányás, kettős látás, szédülés, tarkótájéki fejfájás és izomgörcs esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?