66 eurós bírság járhat egy kis erdei áfonyáért

Pozsony |

<p>Nem mindenki tudja, hogy Szlovákia nemzeti parkjaiban szigorúan tilos erdei gyümölcsöt szedni. Egy-két szem áfonyáért vagy gombáért 66 eurós bírságot is kaphatnak, viszont a büntetés nagyobb mennyiségnél vagy ismételt szabálysértésért a 3320 eurót is elérheti. Tavaly környezetvédelmi bűncselekményekért 302 személy ellen indult eljárás.</p>

Az érett áfonya, szamóca, málna és a különféle gombafajták az erdőbe vonzzák a gyümölcsszedőket, akik gyakran ott is szedik a gyümölcsöt, ahol tilos. A hármas és annál magasabb szintű védelmi zónákban nemcsak a gyümölcsszedés, hanem a gombázás is tilos. Kivételt csak a Szlovák Paradicsom, a Szlovák Karszt és a Nagy-Fátra Nemzeti Park képez. Ugyanakkor itt is csak a kijelölt helyeken és saját használatra lehet gyűjteni a gyümölcsöket. A természetvédelmi törvény betartását a nemzeti parkok munkatársai vagy önkéntes természetőrök felügyelik. Akár 66 eurós bírságot is kiróhatnak a törvényszegőre, illetve elkobozhatják a zsákmányt. Rendkívüli esetben a jogszabály 3320 eurós büntetés kiszabását is lehetővé teszi.

„Gyakori probléma a turisták viselkedése. Azért, hogy a legrövidebb időn belül a lehető legtöbb gyümölcsöt szedjék le, sokszor segédeszközöket használnak, amivel károsítják a természetet. Ösvényeket taposnak a növényzetbe, amivel felgyorsítják az eróziót, az áfonyabokrok ugyanis védik a talajt és elősegítik a humuszképződést” – tájékoztatta lapunkat a környezetvédelmi minisztérium. A tátrai természetőrök a telektulajdonosokkal és a rendőrséggel együttműködve összefognak az illegális gyümölcsszedők ellen, s a következő időszakban gyakrabban tartanak ellenőrzést.

A Főügyészég egy speciális, környezetvédelmi bűncselekmények vizsgálatával foglalkozó külön rendőrségi osztály létrehozását javasolja, hogy hatékonyabb legyen ezen bűntettek felderítése. Azt, hogy mikorra alakulhatna meg a rendőrség új osztálya, egyelőre nem tudni, az illetékesek már megkezdték a tárgyalásokat. Tavaly 302 személy ellen indult környezetvédelmi bűncselekmény elkövetéséért eljárás, ebből 182 tettest vádoltak meg. Ebből eddig 42 esetben kötöttek vádalkut, feltételes büntetéssel zárult 57 eljárás. A bűncselekmények túlnyomó többsége orvvadászattal volt kapcsolatos, második helyre került az illegális gyümölcs- vagy növényszedés – tájékoztatott Andrea Predajňová a főügyészség szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?