Kevesebb orvosi ügyelet lesz

Pozsony |

<p>Novembertől megkezdődik a sürgősségi ügyeleti rendszer átalakítása. Az ügyeletek rövidebb ideig tartanak nyitva, a mainál várhatóan kevesebb ponton lesz ellátás, és emelkedik bizonyos díjak összege. Az ügyeletes orvos azonban 10 euróért házhoz jön.</p>

Járásonként egy, pontosabban 73 pontból áll majd a sürgősségi ügyeleti hálózat, áll a kormány által tegnap elfogadott törvényjavaslatban. Ezek sem lesznek nonstop ügyeletek: munkanapokon délután négytől éjjel 11-ig, szabadnapokon pedig reggel 7-től este 11 óráig várják a betegeket. A jogszabály a tervek szerint már november elsején életbe lép, de az új sürgősségi ügyeleti rendszer egy átmeneti időszak végén várhatóan jövő év közepére alakulhat ki.

„A sürgősségi ügyelet elsősorban a hirtelen fellépő betegségek kezelésére szolgál, amelyek nem életveszélyesek, vagyis olyanokra, amikor a beteget normál körülmények között a háziorvosa láthatná el” – magyarázta lapunknak a tervezett változásokat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A nonstop ügyelet megszüntetése szerinte nem okoz problémát. „Az orvosi elsősegély-szolgálat kihasználtságának elemzése alapján este 11 óra után nagyon kevesen veszik igénybe az ellátást” – magyarázta Eliášová. Aki ezt követően szeretne orvosi ellátáshoz jutni, annak a kórházi ügyeletre kell mennie. Ha azonban csak egyszerű betegséggel, náthával, lázzal vagy hasmenéssel jelentkezik a kórházi ügyeleten, 10 eurót kell fizetnie.

A sürgősségi rendszer átalakítását az orvosok alapvetően jónak tartják. „Már azt is pozitív irányban való elmozdulásnak tartjuk, hogy ezzel a témával egyáltalán valaki foglalkozott” – mondta lapunknak Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke. Az orvosok már régen kifogásolták, hogy szinte ingyen kell kötelező éjszakai szolgálatokat tartaniuk. „Vannak kifogásaink, mi például csak este 10-ig látjuk értelmét a sürgősségi ügyeletnek, és még akár a hálózatot is szűkíthettük volna” – ismertette lapunkkal az ASL álláspontját Šóth. A javaslat alapján javul az orvosok bérezése is a szolgálatban, óránként 12 eurót kapnak.

A javaslatot elfogadhatónak tartja a Páciensek Jogvédő Szövetsége (AOPP) is. „Szabályozni kell az ügyeletek igénybevételét, mert valóban voltak olyan páciensek is, akik visszaéltek a kórházi ügyeletek nyújtotta lehetőséggel, ami a tényleg komoly problémával érkező betegek kezelését lassította” – magyarázta lapunknak Mária Lévyová, az AOPP elnöke.

Visszaélések ellen: 10 eurós kórházi ügyelet

10 eurót fizet majd a kórházi ügyeleten az, aki indokolatlanul akarja azt igénybe venni. A esti, sürgősségi ügyeleteken a rendelők csak este 11-ig fogadják majd a betegeket, itt azonban csak 2 eurót kell majd fizetniük.

Minden bővíthető

A kormány is rábólintott tegnap a sürgősségi ügyeleti rendszer átalakítását célzó törvénymódosításra, amely meghatározza az ügyeletek hálózatát és a működtetők kiválasztását is. A rendszer összesen 73 felnőtt- és 61 gyermekorvosi ügyeleti ponttal számol. A hálózat a minisztérium szerint bővíthető igény szerint úgynevezett kiegészítő sürgősségi ügyelettel. Ennek nem kell nyitva tartania a munkanapokra előírt 16–23 óra, illetve a szabadnapokra előírt 7–23 óra közti időszakban, elég csak legalább 2 órán át fogadnia a betegeket. A törvényben leírt fix hálózat például a Dunaszerdahelyi járás esetében csak egy ügyeletet ír elő a járásközpontba, de igény szerint kiegészítő ügyelet nyitható Somorján is, ahol ma is működik sürgősségi ügyelet. A félfogadási idő is bővíthető. „A megyei önkormányzattal való megegyezés alapján az üzemeltető akár másnap reggel 7 óráig is meghosszabbíthatja a rendelési időt” – magyarázta lapunknak Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az új ügyeletek üzemeltetésére ugyanis pályázatot ír ki a minisztérium. Az állandó hálózatba tartozó ügyeleteket 6 évre, a kiegészítőket ennél rövidebb, de meghatározott időre pályázhatják majd meg az igénylők. A pályáztatás várhatóan jövő év elején lesz, az új rendszer életbe lépéséig a jelenlegi működik tovább.

Kórházi ügyelet

A sürgősségi ügyelet gyakorlatilag nem drágul, a jelenlegi 1,99 euró helyett 2 eurót kell majd fizetni. A kórházi ügyeletért azonban 10 eurót kérhetnek a betegtől, ha az indokolatlanul veszi igénybe. „A 10 eurós díjat akkor nem kell fizetni, ha baleset következtében keresi fel a beteg a kórházi ügyeletet, vagy a kezelése több mint 2 órán át tartott, illetve, ha a kezelést követően kórházi kezelést ír elő az orvos. A minisztérium ezzel azt szeretné elérni, hogy tényleg csak a súlyos állapotban lévők keressék fel a kórházi ügyeletet, a többiek inkább az orvosi ügyeletet vegyék igénybe.”

 

Ezzel egyetért a Páciensek Jogvédő Szövetsége (AOPP) is. „A hálózat sűrítésére még sor kerülhet bizonyos régiókban, ahol erre igény lesz, de azt meg kell tanítani a betegekkel, hogy a kórházi sürgősséget valóban csak indokolt esetben vegyék igénybe” – magyarázta Mária Lévyová, az AOPP elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?