30–50 euróval nő a pedagógusbér

<p>Ultimátumos kompromisszum született a pedagógusok szeptemberi béremeléséről, mely csak akkor valósul meg, ha a szociális partnerek aláírják a memorandumot. Ellenkező esetben az újabb 6%-ot januárban kapják meg a pedagógusok.</p>

Robert Fico kormányfő vezetésével a kabinet rábólintott a pedagógusok és tudományos dolgozók szeptemberben esedékes hatszázalékos béremelésére, de egyben ultimátumot adott a szociális partnereknek a vonatkozó memorandum aláírására. A kormányrendelet értelmében a pedagógusok bére idén szeptembertől és az elkövetkező két év szeptemberében is 6-6%-kal nő. Az utolsó béremelést 2020 januárjára tervezi a kabinet.

A harmadik Fico-kormány 2016 szeptemberében 6%-os béremeléssel indította el a pedagógusbérek emelését. A kormányprogram 2017-re nem, csak 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban ígért további 6-6%-os béremelést. Az ilyen mértékű emeléssel viszont sem a szakszervezet, sem pedig az utóbbi időszak tiltakozó megmozdulásait szervező Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) nem volt elégedett. Pavol Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének (OZPŠaV) elnöke 2016 tavaszán 25%-os emelést követelt, melyet a továbbiakban évente 10%-os béremelés követett volna.

Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatási miniszter soron kívüli plusz 6%-kal akarta oldani a feszültséget, amelyet sikerült kiharcolnia. „Hosszadalmas és nehéz tárgyalásokat folytattunk a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával, és örülök, hogy végül a szakszervezet is támogatta ezt a kompromisszumos megállapodást” – mondta Plavčan a kormányülés után. Az ISU viszont árulásról beszél.

Szeptembertől hat százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, a kormány rendeletét az önkormányzatok és a szakszervezet is támogatja. Az utóbbi időszak tiltakozó megmozdulásait szervező pedagógusok szerint a szakszervezet elárulta az ágazat dolgozót.

A kormány tegnapi döntése értelmében szeptemberben hat százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Az emelés vonatkozik az önkormányzatokhoz és a regionális oktatási hálózatba tartozó pedagógusokra, valamint a felsőoktatási intézmények oktatóira és a tudományos dolgozókra egyaránt. Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatási miniszter tegnap kompromisszumos megállapodásról beszélt, melyet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, valamint az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV) is támogat. Korábban a ZMOS a januári emelések mellett érvelt az idei évre vonatkozó 6%-ot pedig kategorikusan elutasította. Bár korábban komolyabb elvárásai voltak, most Pavel Ondek szakszervezeti vezető is elégedett, és Plavčanhoz hasonlóan ő is kompromisszumról beszél.

Világos ultimátum

Robert Fico kormányfő viszont a kompromisszumos megállapodás margójára elegánsan ultimátumot adott a feleknek. „A kormány válaszlépésként azt várja, hogy a szociális partnerek aláírják a memorandumot, és nem lesznek tiltakozó akciók” – jelentette ki Fico. Hozzátette: „ha a szakszervezet mégsem írná alá a memorandumot, akkor a szeptemberi béremelés elmarad, és az újabb 6%-ot csak 2018 januárjában kapják meg a pedagógusok” – közölte Fico. Magyarán a Plavčan által az idei évre kiharcolt pluszemelés elmaradna.

ISU: elárulták a tanárokat

A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) viszont elégtelennek tartja az ilyen mértékű béremelést, mely szerintük nem fogja vonzóbbá tenni a pedagógusi pályát. „Ezzel a tempóval 2035-re sem érjük el az OECD-országok átlagát” – szögezte le Branislav Kočan, az ISU tagja. Kočan szerint a szakszervezet nyíltan elárulta a pedagógusokat azzal, hogy elállt a korábbi, jóval magasabb béremelési követeléseitől. „Az OZPŠaV hozzávetőlegesen a hazai pedagógusok mintegy 20%-ának érdekeit képviseli, ők nem garantálhatják a szociális békét” – emlékeztetett Kočan, aki szerint a kormány mai döntése a Tanuló Szlovákia névre keresztelt nagy közoktatási reformot is veszélyezteti. Az ISU megvárja a memorandum végleges formáját, ezt követően egyeztet a további lépésekről, de az újabb tiltakozó akciók lehetőségét nem zárta ki. Az OZPŠaV tanácsa várhatóan nyár elején dönt majd a memorandum aláírásáról.

Mennyi az annyi?

A kormány tegnapi döntése értelmében, attól függően, hogy az egyes pedagógusok és oktatók melyik bértábla és melyik fizetési osztály alapján kapják fizetésüket, hozzávetőlegesen átlag 30–50 eurós plusz pénzzel számolhatnak a szeptemberi emelésnek köszönhetően. (SITA, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?