Üdülés előtt és alatt is védje egészségét!

<p>Tekintettel a nemzetközi helyzetre, sokan gépkocsival vagy autóbusszal indulnak útnak a környező országokba, például a &bdquo;szlovák tengerhez&rdquo;, Horvátországba.&nbsp;</p>

A szakemberek figyelmeztetnek: a hosszú és kimerítő útra alaposan fel kell készülniük azoknak, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek. 

„Akinek magas a vérnyomása és szívbetegségben szenved, azt tanácsolom, az utazás előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét. Ha hosszú útra indul, illetve sokáig lesz távol, mindenképpen vigye magával az orvosi jelentést, amelyen fel vannak tüntetve a betegségek és a gyógyszerek is” – mondta dr. Ivan Očadlík belgyógyász. Elég a szlovák nyelvű orvosi jelentés, ám előfordulhat, hogy valamelyik légitársaság angol nyelvű dokumentációt is kér, ha a beteg magával viszi a gyógyszereit is.

Természetesen annyi gyógyszert írasson fel orvosával, amennyi az egész ott tartózkodásra elegendő, sőt tartalékot is vigyen arra az esetre, ha váratlanul tovább marad távol. 

„Ha a beteg repülővel, gépkocsival vagy autóbusszal indul hoszszabb útra, a kezelőorvos véralvadást csökkentő gyógyszert javasolhat, hogy elkerülje a vérrögképződést, főleg az alsó végtagokban” – tette hozzá a szakember. Ezzel el lehet kerülni a tüdőembóliát, aminek lényege, hogy a tüdőben vérrög zárja el az eret. Ez a súlyos állapot akár minden jel nélkül is bekövetkezhet, de a beteg légszomjat is érezhet és hirtelen halál is bekövetkezhet. Ügyelni kell a folyadékpótlásra, elsősorban szénsavmentes víz formájában. Utazáskor még az egészséges embernek is a szokásosnál többet kellene innia. 
„Senki ne gondolja, hogy ezek az óvintézkedések csak az idős emberekre vonatkoznak. Főleg az olyan hosszú autóbuszút veszélyes, amikor kis szüneteket tartanak. Ilyenkor az ember fél inni, nehogy a sofőrnek gyakran meg kelljen állnia. Ez óriási hiba” – emelte ki a szakember. 

Tudja, mi utal arra, hogy a szervezet túlhevült? Influenzás tünetek jelentkeznek. A beteg általános fáradtságot, gyengeséget, fejfájást, izomfájdalmat, rosszullétet, hányingert érezhet. „Bármelyik említett tünet figyelmeztethet a közelgő veszélyre. Utána következhet a súlyosabb forma: a hőguta, ami tudatzavarral, hallucinációval, zavarodottsággal, tájékozódási zavarral, furcsa viselkedéssel, majd eszméletvesztéssel jár” – hangsúlyozta dr. Očadlík. 

Megelőzés 

Mit kell tennünk, hogy a szív- és érrendszeri, valamint egyéb betegségek elkerüljenek bennünket? Még mindig érvényes, hogy mindennek az alapja az egészséges életmód. Sajnos, a gyakorlatban az erre vonatkozó ajánlásokat az emberek nem veszik nagyon komolyan. Annak ellenére, hogy új intézkedések léptek életbe, a betegségek számát és a halálozást tekintve a helyzet Szlovákiában rosszabb, mint az Európai Unió más országaiban. Az orvosok idehaza és külföldön is azt tapasztalják, hogy a betegek gyakran a téves, az interneten keringő kétes információkból kiindulva maguk szeretnék meghatározni a kivizsgálásokat és szedni a szabadon vásárolható gyógyszereket, és nem fogadják el a szakemberek tanácsait. 

Tanácsok út előtt

keresse fel kezelőorvosát, ha krónikus betegségben szenved, vigye magával az orvosi jelentést is

készítse el a elsősegélydobozt

vigyen magával elegendő folyadékot

az arcra és a kézre porlasztót szerezzen be 

(kovács)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?