Jahnátek az örök visszatérő

Pozsony |

<p>Mától Ľubomír Jahnátek a korábbi Smer-kormány gazdasági minisztere, a Smer parlamenti képviselője az Árszabályozási Hivatal(ÚRSO) elnöke. A kormány ma hagyta jóvá kinevezését, mindezt annak ellenére, hogy a törvény szerint a posztot a politikai hatalomtól független jelöltnek kellene ellátnia.</p>

Az ÚRSO kulcsfontosságú hivatal, elsődleges feladata – leegyszerűsítve –, hogy szabályozza az energia – a villanyáram és a földgáz – árát. A hivatalt a törvény szerint olyan embernek kellene vezetnie, aki teljes mértékben független a politikai hatalomtól. Az ÚRSO korábbi főnöke, Jozef Holjenčík a villanyáram ára körüli, januárban kitört botrány miatt, Robert Fico kormányfő nyomására adta be felmondását. Az áram ára ugyanis néhány régióban és bizonyos fogyasztók számára óriási mértékben emelkedett, az árszabályozási rendeleteket a hivatal végül a kormány nyomására módosította. A kabinet ezt követően módosította az árszabályozási törvényt, viszont az ellenzék szerint a változások miatt a hivatal még a függetlenségének a látszatát is elveszítette. Az egyik módosítás például az volt, hogy az ÚRSO új elnökét többé nem az államfő, hanem a kormány fogja kinevezni, s ez tegnap meg is történt, így mától Jahnátek dönthet az energiaárakról. A Smer szerint Jahnátek független, vagyis nem politikai jelölt, mert a Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ) jelölte a posztra. Ennek élén ugyancsak a Smer által jelölt korábbi gazdasági miniszter, Tomáš Malatinský áll. „A posztra nyilvános versenyt hirdettek, bárki jelentkezhetett. Kétség nélkül kijelenthetjük, hogy a jelentkezők közül ő volt a legjobb” – mondta Fico. „Az AZZZ jelöltje vagyok” – válaszolta Jahnátek arra a kérdésre, hogyan tudja garantálni az állampolgároknak, hogy a Smerhez fűződő erős kapcsolatai ellenére független döntéseket hoz az energiaárakról. Jahnátek kinevezése nem volt zökkenőmentes, a kormány csak második nekifutásra hagyta jóvá. A július elejére tervezett kormányülést a koalíción belüli feszültség miatt elhalasztották; a hivatalos tájékoztatás szerint azért, mert nem született döntés a tanárbérek emeléséről.

Lapértesülések szerint az ÚRSO elnöki posztját az SNS akarta megszerezni, ám Fico ebbe nem volt hajlandó beleegyezni. Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter tegnap azt mondta, elégedett Jahnátek kinevezésével. Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter elismerte, hogy Jahnátek kinevezése politikai megállapodás eredménye. „A posztra versenyt írtak ki, amelybe többen is jelentkeztek. A bizottság választott. Ez politikai döntés, politikai egyezség a koalíciós partnerek között. De még egyszer, ezt nem tartom fontosnak, Jahnátek rendes versenyen esett át. Ez számomra a legfontosabb” – mondta Érsek. (TASR, dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?