Rekordnagyságú volt tavaly a cseh fegyverkivitel

Prága |

<p>Csehország tavaly 18,24 milliárd korona értékben exportált fegyvereket és hadianyagot külföldre, ami rekordnak számít. 2015-ben a fegyverexport értéke 15,13 milliárd koronát tett ki - a tavalyi cseh fegyverkivitelről szóló jelentést, amelyet a ČTK hírügynökség szemlézett, hétfőn tárgyalja meg a cseh kormány.</p>

A jelentés szerint 2016-ban 1180 esetben adtak ki a hatóságok engedélyt fegyver- és hadianyagexportra.

A legnagyobb értékű szállítások Irakba (1,66 milliárd korona), az Egyesült Arab Emirátusokba (1,4 milliárd korona), Szlovákiába (1,15 milliárd korona) és Egyiptomba (1,1 milliárd korona) irányultak.  

A cseh cégek 2016-ban az Európai Unión kívüli országokba 3,4 milliárd korona értékben szállítottak lőfegyvereket és lőszert. A legnagyobb felvevőpiacuk az Egyesült Államok, Kanada és Thaiföld voltak. 

Csehországban tavaly 251 vállalatnak és két vállalkozónak volt fegyverkereskedelmi engedélye. A cseh fegyvergyártó cégek általában termelésük mintegy 90 százalékát viszik ki külföldre. A cseh sajtóiroda megjegyzése szerint más európai uniós országokban ez az arány általában 10 és 30 százalék között mozog. 

Jiří Hynek, a cseh fegyvergyártókat tömörítő szövetség elnöke szerint az idén a tavalyihoz hasonló növekedésre már nem lehet számítani, mert a vállalatok szakmunkaerő-hiánnyal küzdenek és termelési kapacitásaik is maximálisan ki vannak már használva. "Az idén is lesz növekedés, de kisebb mértékű, mint 2016-ban. A termékeink iránti érdeklődés egyre nagyobb, ezért kapacitás-bővítésekre van most szükség, ami eltart egy ideig. Komoly gond a szakmunkások hiánya is" - állítja Jiří Hynek. 

A kereskedelmi célú export mellett a cseh kormány a hadsereg tartalékaiból tavaly kézi lőfegyvereket és lőszert ajándékozott Iraknak 21,4 millió korona, Jordániának 14,2 millió korona értékben az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc céljaira. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?