Mégsem volt sprinter a T. rex

London |

<p>A korábbi feltételezésekkel ellentétben a Tyrannosaurus rex (T. rex) nem tudott gyorsan futni - állapították meg egy számítógépes vizsgálat révén a Manchesteri Egyetem kutatói.</p>

 Az őslénykutatók körében évtizedek óta heves vita folyik a Tyrannosaurus, vagyis zsarnokgyík nem képviselőinek futási képességeiről. A korábbi biomechanikai modellek eredményei azt mutatták, hogy a krétakorszakban élő húsevő akár 75 kilométeres óránkénti sebességre is képes volt felgyorsulni.

A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint azonban mérete és testsúlya miatt a ragadozó alighanem a lábát törte volna, ha megpróbál ilyen sebességre kapcsolni.

"Az izmoknak elegendő erőt kell biztosítaniuk a gyors helyváltoztatáshoz, és ezzel párhuzamosan a csontváznak is el kell bírnia a nagy sebesség okozta terhelést" - magyarázta William Sellers, az egyetem föld- és környezettudományi karának professzora, hozzátéve, hogy a T. rex esetében itt véget is ért a történet, mivel a ragadozó csontszerkezete egyszerűen nem volt elég erős a futáshoz.

A szakemberek a T. rex járását és a helyváltoztatásban részt vevő szerveinek felépítését és működését - az eddigi legpontosabban - szimulálva állapították meg, hogy a dinoszaurusz mindössze nagyjából 5 méter per másodperc gyaloglási sebességre volt képes, ami 18 kilométeres óránkénti sebességet jelent.

Sellers szerint az eredményeik fényében a ragadozó zsákmányszerzési módszereit is érdemes újragondolni.

"Biztosan nem volt képes üldözni a gyorsan mozgó zsákmányokat. Ami azt jelenti, hogy olyan vadászati technikák maradtak a számára, mint a lesben állás, és természetesen az olyan félre söpört elméleteket is újra kell gondolni, mint, hogy a T. rex dögevő volt" - jegyezte meg a kutató.

A zsarnokgyík és közeli rokonai a dinoszauruszok korának alkonyán értek fel a tápláléklánc csúcsára, miután a nagytestű, húsevő őshüllők más csoportjai eltűntek a Föld színéről nagyjából 80-90 millió évvel ezelőtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?