Egyre többet költünk kártyával a nyaraláson

Pozsony |

<p>Minimum mekkora összegnek kellene lennie a számlánkon, ha most indulunk nyaralni, és a tengerparton is kártyával szeretnénk fizetni? A Postabank legújabb felmérése szerint 168 eurónak, az egyes országok között azonban jelentős különbségek vannak, és az sem mindegy, hogy melyik megyéből származunk.</p>

A szlovákiai turisták a tengerparti nyaralásaik során a költségek nagy részét előre kifizetik, többségüknek így már csak azt kell eldönteniük, hogy mennyi költőpénzt kellene magukkal vinniük. A készpénzes fizetést természetesen lehetetlen nyommal követni, az elmúlt időszakban azonban egyre többen külföldön is bankkártyával fizetnek, ami a bankoknak értékes információt jelent. A Postabank legújabb felmérése szerint egy átlagos szlovákiai turista a tengerparti nyaralása során átlagosan 168 eurót költ bankkártyás fizetéssel. Az egyes nyaralóhelyek között azonban látványos különbségek vannak, és az sem mindegy, hogy melyik megyéből utazunk ki, hiszen a gazdagabb, nyugati megyékből származó turisták nagyobb összeget költenek el, mint a szegényebb, keleti megyékben élők. „A nyári szabadságra egyre kevesebb készpénzt viszünk magunkkal, mára ugyanis a turisták nagy része felfedezte a kártyás fizetés előnyeit” – nyilatkozta Lýdia Žáčková, a Postabank szóvivője.

Hogy egy-egy nyaralóhelyen mennyit is fizetünk a kártyával az természetesen az adott ország árszínvonalától is függ. A szlovákiai turisták által kedvelt nyaralóhelyek közül Bulgária a legolcsóbb, ahol egy átlagos nyaralás során 101 eurót költenek. A legdrágább Olaszország, ahol ez 277 euró. Ez azonban csak az átlag. Sok függ attól is, hogy a turisták honnan származnak. Minél tehetősebb egy szlovákiai régió, az onnan kiutazók annál nagyobb összeget költenek. Egy Pozsony megyében élő átlagosan 274 eurót költ kártyával a tengerparti nyaralásán, ami Olaszországban eléri az 500 eurót. Az Eperjes, Zsolna és Trencsén megyében élők átlagos költése ugyanakkor a 130, a többi megyében élőké pedig a 150 eurót sem éri el.

Sok függ persze a kirándulás típusától is. „A Törökországba utazók nagy része például teljes ellátást fizet, a szállodán kívül így alig költ valamit” – tette hozzá Žáčková. A kártyás fizetés esetében a generációs különbség is meglátszik. A tehetősebb, 40 és 59 év közötti korosztály átlagosan 191 eurót fizet kártyával a nyaralás során, míg a 25 évnél fiatalabbak esetében ez alig haladja meg a 100 eurót. Mire kellene odafigyelnünk, mielőtt külföldre utazunk? „Akik a nyaralásuk során is kártyával szeretnének fizetni, azoknak az utazás előtt mindenképp ellenőrizniük kéne a számlaegyenlegüket, és azt is, hogy ha mínuszba mennek, ez mennyibe kerül majd nekik” – mondta Žáčková. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?