Kárenyhítési alap a hazai gyümölcs-termesztőknek

Vígvár |

<p>A tavaszi fagyok idén hatalmas károkat okoztak a szlovákiai gyümölcstermesztőknek, többeket a csőd szélére sodorva. Az időjárás okozta károk az elkövetkező években valószínűleg tovább nőnek, a földművelésügyi tárca többek között ezért is dolgozik a mezőgazdasági kárenyhítési alap létrehozásán.</p>

„Egy olyan kárenyhítési alap létrehozását javasoljuk a szaktárcának, amely segíthetne a gazdáknak a nehéz időszakok áthidalásában” – nyilatkozta Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke, aki tegnap a Pöstény melletti Vígváron (Veselé) tárgyalt Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel. Matečná szerint a szaktárca már idén ősszel szeretné bemutatni az aszály-, fagy- és viharkárok enyhítésére létrehozott alap működési elvét.

A gyümölcstermesztők Varga szerint a lehetőségeik szerint hajlandók hozzájárulni az alap feltöltéséhez. A földművelésügyi minisztérium előzetes tervei szerint ugyanis az alap forrásait az állam, a termelők és a biztosítók adnák össze. Az azonban már most biztos, hogy százszázalékos kártérítésre a gazdák a jövőben sem számíthatnak. „A legbiztosabb bevételnek az számít, amire a gazdák a saját termésük eladásából tesznek szert, nem az állam által biztosított dotációk. Az állam részéről ezért elsősorban az olyan projektek támogatását tartjuk a leghatékonyabb megoldásnak, mint például az iskolagyümölcs-program” – mondta Varga.

A tegnapi találkozón Szlovákia összes régiójából képviseltették magukat a gyümölcstermesztők, átfogó képet adva az ágazat helyzetéről. Varga szerint a tavaszi fagyok csak az eper esetében 30 százalékos terméskiesést okoztak, vannak azonban olyan gyümölcsfajták is, amelyeknél a terméskiesés ennél is jóval nagyobb. „Ez még önmagában nem növelte volna az árakat, a gyümölcstermés azonban Lengyelországban és más európai országokban is elmaradt a várttól, így felkészülhetünk a drágulásra” – mondta Varga. A gyümölcstermesztőknek azonban nem csupán az időjárás okoz fejfájást. Az ágazat ugyanis erősen függ a szezonmunkásoktól, amelyekből egyre kevesebb van, az elkövetkező időszakban így külföldről lesznek kénytelenek behozni vendégmunkásokat. (SITA, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?