Minden eddiginél közelebb a Jupiter Nagy Vörös Foltjához

Washington |

<p>Minden eddiginél közelebb került a Jupiter Nagy Vörös Foltjához a Juno űrszonda, mely képeket is készített a jelenségről - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).</p>

 Az első fotókat is közzéteszik néhány napon belül - olvasható a hivatal közleményében.

"Teljesítettem legutóbbi repülési feladatomat! Minden tudományos műszer és a JunoCam is működött" - olvasható a Juno Twitter-oldalán.

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter gázóriás foltja egy 16 ezer kilométer széles hatalmas légköri képződmény a bolygó déli féltekéjén. Létét valószínűleg az ellentétes irányú keleti és nyugati áramlásoknak köszönheti. A kutatók 1830 óta figyelik meg, ám lehet, hogy már több mint 350 éve létezik.

"Generációkon át csodálták az emberek a világ minden táján a Nagy Vörös Foltot. Végre meglátjuk, hogy néz ki közelről a nagy vihar" - idézte a Phys.org Scott Boltont, a projekt vezető kutatóját.

A Juno magyar idő szerint július 11-én 01.55-kor haladt el a gázóriás bíbor felhőspiráljai fölött mintegy 9 ezer kilométerre.

A legénység nélküli űrszonda egy éve, július 4-én állt sikeresen pályára a Jupiter körül. A főként napenergiával működő járművet hat éve indították a floridai Cape Canaveralból, fő küldetése a Jupiter mágneses mezejének felmérése.

A tudósokat különösen az érdekli, mennyi vizet tartalmaz a bolygó, ami döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy a Naprendszeren belül hol született. A Jupiter eredete befolyásolta a többi bolygó kialakulását és pozícióját. 

A gigászi bolygó tömege másfél-kétszer akkora, mint a Naprendszer többi bolygója együttvéve, ezért úgy vélik, hogy már a nagyságából fakadó tömegvonzás is segíthetett megvédeni a Földet az üstökösök és aszteroidák becsapódásaitól. 

A Lockheed Martin építette űrszonda összköltsége 1,1 milliárd dollár, a NASA New Frontiers nevű küldetése keretében kutatja a Jupitert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?