Többen kiálltak Matej Tóth mellett

<p>&bdquo;Teljes szívvel hiszem, hogy tiszta&rdquo; &ndash; írta a gyalogló Matej Tóthról egyik ellenfele, Evan Dunfee a Twitteren. A biológiai útlevelében található kilengések miatt doppinggyanúba keveredett szlovák gyalogló mellett edzője és a szövetség elnöke is kiállt.</p>

„Miután pár évvel ezelőtt néhány hónapot Matejjel edzettem, és személyesen is ismerem, teljes szívvel hiszem, hogy tiszta” – fogalmazott Dunfee, aki a riói olimpián a negyedik helyen végzett 50 km-es gyaloglásban.

Azon a drámai versenyen Matej Tóth győzött, Szlovákia első nem vízi szlalomos olimpiai aranyát szerezve. A Plus 1 deň értesülései szerint az arany is veszélybe kerülhet, mert a Tóth biológiai útlevelében tapasztalt eltérések az olimpia előtti időszakból valók.

Matej Tóth nem tájékoztatta arról a nyilvánosságot, mikoriak a kétségbe vont értékek.

Még nem hallgatták ki

A tavaly az év sportolójának választott atlétát e-mailben értesítették a problémáról. „Még nem hallgattak ki az ügyben. Sokkolt a hír, a mai napig pszichés problémáim vannak. Nehezen viselem a helyzetet, ezért is volt olyan rossz a múlt hónapi felkészülésem” – nyilatkozta a Nový časnak a 34 éves Tóth, aki szombat este jelentette be, hogy testi-lelki kimerültség miatt nem indul a vb-n. Vasárnap kiderült, hogy semmiképpen nem is rajtolhatna, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) felfüggesztette. A doppingellenes szabályok értelmében most Tóth feladata, hogy bizonyítsa, nem tiltott szerek használata miatt változtak meg az értékek a biológiai útlevelében.

A szlovák atléta mindig határozottan fellépett a dopping ellen, ezért is sokkoló, hogy gyanúba keveredett. „Korrekt módon dolgozunk, nem fogadok el semmiféle spekulációkat és vádakat, ezt teljes nonszensznek tartom” – nyilatkozta a Sme lapnak Matej Spišiak, Tóth edzője.

Becsületesként ismerik

A Szlovák Atlétikai Szövetség nem nyilatkozhat az ügyben a bizonyítási folyamat lezárultáig, Peter Korčok elnök ezért csak egy rövid mondatra szorítkozott: „Mindannyian becsületes emberként ismerjük Matejt, aki a legnagyszerűbb sportnagykövetünk, aki csak lehet.”

Tóth minden helyzetben szerényen, kulturáltan nyilatkozik, nem túlzás, hogy ő az egyik legintelligensebb szlovák sportoló. A sportdiplomácia terén is aktív, tagja az IAAF és a Szlovák Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának is.

A Szlovák Doppingellenes Ügynökség közlése szerint egyébként Tóth a második legtöbbször tesztelt szlovák sportoló volt tavaly, de soha nem volt pozitív doppingtesztje. Peter Sagantól 39, Tóthtól pedig 10 alkalommal vettek mintát 2016-ban.

A biológiai útlevélben található eltérések nem szükségszerűen jelentenek doppingot. A statisztikai referenciaértékeket a teljes populáció alapján határozzák meg, a sportoló egyéni értékeinek kilengései betegséget is jelezhetnek, vagy a szervezet reakciói is lehetnek az extrém terhelésre. A versenyző magyarázatát egy legalább háromfős szakértői csoport értékeli ki, és döntésüknek egyhangúnak kell lennie. Ha azonban nem fogadják el a magyarázatát, Tóthra akár négyéves eltiltás is várhat.

Tallent újra jól jár?

Az ausztrál Sydney Morning Herald rámutatott, hogy ha Tóthtól elvennék az aranyérmet, akkor az ausztrál Jared Tallent második olimpiai diadalát szerezhetné úgy, hogy az előtte végzett versenyzőt kizárják. Tallent 2012-ben is másodikként ért célba Szergej Kirdjapkin mögött, de miután az orosz gyaloglót dopping miatt diszkvalifikálták, Tallent kapta meg az aranyat.

A tavalyi riói verseny után – amelyen orosz atléták a kollektív kizárás miatt nem vehettek részt – Tallent így nyilatkozott: „Nem kellett attól tartanom, hogy csalók tennék tönkre a tiszta atléták versenyét.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?