A tavalyinál gyengébb termést várnak a gazdák

A tavalyinál gyengébb termést várnak a gazdák

<p>A tikkasztó hőség és a szárazság miatt a gazdák a megszokottnál korábban láttak hozzá a kalászos gabonafélék aratásához. Sok régió mezőgazdasági üzemei és magánvállalkozói gyenge termést jeleznek, a kiesések átlagosan elérhetik a 20&ndash;25%-ot, de jegyeznek komolyabb, akár 30&ndash;35%-os veszteséget is a tavalyi terméshez képest.</p>

A Kürti Mezőgazdasági Szövetkezetben is gyenge az idei termés. „Feltételezéseink szerint búzából meglesz a hektáronkénti 3,6 tonnás átlagos hektárhozam, a repce pedig mintegy 3 tonnás átlaggal szolgálhat. Egy évvel korábban jóval szebb eredményeket jegyezhettünk, hiszen 6 tonna körüli volt a búza hektárhozama, a repcéé pedig 4,5 tonna. Így ha százalékban viszonyítunk, 20–25 százalékos kiesésről beszélhetünk” – részletezte lapunknak Kasnyik Tamás szövetkezeti elnök, aki a katasztrofális csapadékhiányra is panaszkodott. A kürti mezőgazdasági üzem határában július 9-ig mindössze 143 milliméternyi csapadékot mértek, holott egy éve a jelzett időszakban 360 milliméter eső hullott.

A rimaszombati járásbeli Méhi parcelláin is beérett a gabona jelentős része. Asztalos Ferenc magángazda múlt héten csaknem 45 hektárjáról az őszi árpát takarította be. „A csapadékhiány miatt kényszerérésről volt szó az árpa esetében, nem pedig természetes érésről. Az ország nagy része csapadékhiánytól szenved. Természetesen mi is. De ami az őszi árpát illeti, volt olyan szerencsénk, hogy május folyamán 100 milliméter eső hullott a Sajó völgyében, a június azonban már katasztrofális volt, nálunk csak 12 milliméternyi eső esett. Árpából hektáronkénti átlagban 5 tonnával számolunk, ami mintegy 30 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az elmúlt évben 110 euróért tudtam értékesíteni az árpa tonnáját, idén 116 eurót kapok érte” – hangsúlyozta a méhi magángazda.

Az Európai Bizottság a napokban tette közzé legfrissebb előrevetítését az idei búzaterméssel kapcsolatban. Eszerint 138,9 millió tonnányi termésre lehet számítani, ami az előző becsléshez viszonyítva 2 millió tonna mínuszt jelent. Németországban aggódnak a gazdák, becsléseik szerint mintegy 45,5 millió tonna búzát gyűjthetnek be, holott az utóbbi öt év átlaga elérte a 47,9 millió tonnát. A német termelők a búza tonnáját 155 euróért értékesíthetik, egy évvel korábban 139 eurót fizettek nekik.

Az európai terménytőzsdéken áprilisban még 164 eurót adtak egy tonna búzáért, napjainkban már 180 eurót, ami 2 éves csúcs. Pavol Konštiak, a szlovák kereskedelmi szövetség alelnöke szerint a búza drágulása ugyan átmeneti, azonban így is mintegy 5%-kal emelkedhet a péksütemények és a liszt ára. 

A rekkenő hőség és a tikkasztó szárazság következményeként a gazdák gyenge termést jeleznek, a kiesés a tavalyi terméshez képest hozzávetőlegesen elérheti a 20–25 százalékot.

A szenci járásbeli Vők határában Dömötör Pál magángazda is végzi a gabonabetakarítást. „Sajnos, olyan percelláink is vannak, melyekről csupán vagy kéttonnányi termést gyűjtöttünk be hektáronkénti átlagban. De akadtak határrészek, ahol megtermett az öt tonna. A tavalyihoz képest azonban ez igencsak kevés. Nehéz, felettébb nehéz ez az esztendő. Kalászos gabonaféléket ebben az évben 280 hektáron termesztünk. A búza nagy részét már tető alá szállítottuk, a hétvégi eső a gabonán már nem segített, a kukoricának egy kis életet adhat. Igaz, hogy annak már két és fél méter magasnak kellene lennie, jelenleg pedig csak nagyjából méteres magasságú” – mondta lapunknak a vőki magángazda.

„Lényegében az egész dél-szlovákiai régióból jelzik a kollégák, hogy nagyon gyenge az idei gabonatermésük” – nyilatkozta Kasnyik Tamás, a Kürti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. „Az élelmiszeripari búza tonnája mintegy 150 eurót ér, a takarmánybúza 120, a repce pedig 175 euró. Ezek megegyeznek a tavalyi árakkal, amikor a termés mintegy 30%-kal jobb volt az ideinél. Viszont mi arra számítunk, hogy a tavalyiakhoz viszonyítva valamelyest emelkedhetnek a gabonaárak. Ugyanis komoly problémák vannak a gabonaterméssel Ukrajnában, Oroszországban, de éppúgy az Egyesült Államokban és Kanadában is. Az árak a tőzsdéket mozgató erőtől függnek. Egyelőre kivárunk az értékesítéssel. Ami további komoly aggályokat jelent számunkra, az a gyengén alakuló kukorica- és napraforgótermés. Például a kukorica esetében talán meglesz az elmúlt évi termésnek a fele, de még az sem vehető biztosra” – sorolta a kürti szövetkezet elnöke.

Lehangoló Agárdi László nagyborsai magángazda véleménynyilvánítása az idei gabonatermésről. Búzát kizárólag élelmiszeripari célokra termesztett a gazda, mégpedig 36 hektárnyi területen. „Nem ad még két tonnát sem hektáronként, ez katasztrofális! Az őszi árpa valamivel jobban sikerült, vagy 3,5 tonnás átlagos hektárhozamokkal szolgált. Az elmúlt évben vagy 5 tonnát hozott a búza, árpát pedig 7 tonnát gyűjtöttünk be hektáronként. Ami az értékesítési árakat illeti, nem hiszem, hogy változni fognak. Most jöttem haza Lengyelországból, s a múlt héten jártam Észak-Németországban is. Ott olyan gyönyörű gabonák vannak. Tehát nem igaz, hogy mindenütt gyenge a gabonatermés.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?