Csaknem 500 rendőr sebesült meg a hamburgi zavargásokban

Hamburg |

<p>Csaknem 500 rendőr sebesült meg Hamburgban a G20-csoport csúcstalálkozójának biztosítására indított műveletben a németországi nagyváros rendőri vezetőinek és polgármesterének vasárnapi tájékoztatóján ismertetett adatok szerint.&nbsp;</p>

A szombaton véget ért csúcstalálkozó előtt több mint két héttel, június 22-én indított műveletben összesen 476 rendőr sebesült meg. Sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordult tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére. Ez utóbbi cselekmény elkövetőit emberölési kísérlet gyanújával keresik.

A rendőrök 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és kezdeményezésükre az illetékes bíróságok kiadtak 37 letartóztatási parancsot.

Molotov-koktél és csúzli

A legsúlyosabb zavargás idején, péntek este a Schanzenviertel nevű városrészben azért vártak órákig a barikádokat emelő, kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetőkkel szemben felsorakozott rohamrendőrök, mert kiderült, hogy csapdába akarják csalni őket a többi között Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelt szélsőségesek, akik tetőkön rejtőztek el. Ezért bevárták, hogy helikopterről felmérjék a helyzetet, és terrorelhárító egységeket hívtak segítségül.

A rendőrök életét sodorták volna veszélybe, ha nem így járnak el - emelte ki Ralf Martin Meyer rendőrfőkapitány és Hartmut Dudde, a művelet vezetője.

Elmondták, hogy a G20-csúcs alkalmából június 22. óta több mint 50 nagyszabású tüntetést tartottak Hamburgban. A megmozdulások túlnyomó többsége ugyan békés volt, de a helyi, a Németország más tartományaiból és külföldről érkezett baloldali szélsőségesek az erőszak Németországban soha nem tapasztalt hullámát indították el.

Minden eddiginél brutálisabb volt

A hatóságok másfél évig dolgoztak a művelet előkészítésén és húszezernél is több rendőrt vontak össze Hamburgba, mégsem sikerült megakadályozni az erőszakot, mert senki sem számított arra, hogy a baloldali szélsőségesek minden eddiginél brutálisabban lépnek fel. Ezek az emberek "bűnözők, és gátlástalan erőszakos cselekményeiket senki sem tudta volna előre megjósolni" - hangsúlyozta Andy Grote belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányának közbiztonságért felelős tagja.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"281291","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 315px;","title":"A rendőrök vízágyúkat is bevetettek","typeof":"foaf:Image"}}]]

Olaf Scholz első polgármester - a tartományi kormány vezetője - leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a rendőrök "igazán hősies" tevékenységének bírálatát. A rendőrök "nagyon nagy munkát végeztek, hálát és támogatást érdemelnek" - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

"Partihangulatban" rontottak a rendőrökre

Hozzátette: elfogadhatatlan a társadalmat egyre inkább jellemző "eldurvulás" is, amelyet jelez, hogy a zavargásokba bekapcsolódott nagyon sok kívülálló is, akik nem politikai okokból, hanem szórakozásból, "partihangulatba" kerülve rontottak rá a rendőrökre. 

A politikus és a rendőrségi vezetők egyaránt jelezték, hogy a művelet mérlege nem teljesen negatív. A G20-csúcs és a delegációk tagjaival együtt mintegy ötezer résztvevő biztonságáról sikerült gondoskodni, annak ellenére, hogy baloldali szélsőséges körök számos akcióval igyekeztek megzavarni a kétnapos rendezvényt. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"281292","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 412px;","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Azonban "igen nyomasztó", hogy csaknem 500 rendőr testi épségét nem sikerült megóvni, mint ahogy a hamburgiak tulajdonának, vagyonának és a hamburgiak köztulajdonának biztonságáról sem sikerült maradéktalanul gondoskodni - utaltak a felgyújtott autókra, kifosztott üzletekre és feldúlt utcákra.

A rendőrségi művelet "nem úgy sikerült, ahogyan elképzeltük" - mondta Olaf Scholz.

Ugyanakkor a szolidaritás is erős a hamburgiakban - emelte ki a város első polgármestere, meghatónak nevezve, hogy sokan virágot visznek a kórházakban ápolt rendőröknek, és társadalmi munkában folytatják a Schanzenviertelben keletkezett károk felszámolását, romok eltakarítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?