Ami a rostámon fennakadt

<p>Öt éve hívta vissza XVI. Benedek pápa a nagyszombati egyházmegye éléről Robert Bezák érseket. A közszereplést és a lelkészi tevékenységet is megtiltották neki, máig sem tudja &ndash; miként a hívők sem &ndash;, miért.&nbsp;</p>

Kikkel zuhanyozott a főpap?

Öt éve hívta vissza XVI. Benedek pápa a nagyszombati egyházmegye éléről Robert Bezák érseket. A közszereplést és a lelkészi tevékenységet is megtiltották neki, máig sem tudja – miként a hívők sem –, miért. Vrabec Mária kiváló interjúkötetéből kihámozható az igazság. Amint elfoglalta a hivatalát, pénzügyi ellenőrzést rendelt el, amely rávilágított elődje, Ján Sokol érsek legalábbis felelőtlen gazdálkodására: több tízmillió koronának és dollárnak nyoma veszett. Bezák feljelentést tett, alighanem ez pecsételte meg a sorsát, mert a gyanús ügyletekben más befolyásos személyek is benne lehettek. Miloslav Vlk nemrég elhunyt prágai bíboros Ferenc pápát kérte méltányos lépésre. Eredménytelenül. Eközben kiszivárogtatták azokat a megalázó kérdéseket, amelyekre a vatikáni vizitáció során Bezáknak válaszolni kellett. Például arra, valóban gyakrabban jár-e farmerban, mint reverendában. És kikkel zuhanyozott? A leváltott érsek ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, ha megszólal, keserűség árad minden szavából. Miroslav Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője újságírók érdeklődésére most annyit válaszolt: nincs új információja Bezákról. Arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak érte. A hazai klérusért is mondhatnának néhány fohászt, hogy legyen végre őszinte testvérével.

Eddig bírta Anton Hrnko

A SNS alelnöke és parlamenti képviselője közösségi oldalán ledorongolta Peter Krajňák hidas oktatásügyi államtitkárt, aki konferenciát szervezett a történelem és a polgári nevelés oktatásának szempontjairól, amelyek hozzájárulhatnak a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorításához. „A Híd jelöltje az utolsó a minisztériumban, aki e tantárgyak oktatásáról dönthet, az SNS-nek pontos elképzelése van arról, miként kell tanítani ezeket a tárgyakat” – hőbörgött Hrnko. A Híd annyit válaszolt, hogy a koalíciós tanácsban tárgyalnak erről Andrej Danko pártelnökkel. Egy posztolás miatt nem érdemes hisztizni, viszont a téma időszerű. Páskándi Géza egyik drámájában, a Távollevőkben magyar és török katona vitázik. A mohácsi csatát az előző hatalmas tragédiának, az utóbbi fényes győzelemnek tartja. Ezernyi hasonló példa van, ezért sem egyszerű tantárgy a történelem. Nyugaton a véres múltat fokozatosan békévé oldják a politikusok közös gesztusai. Biztatóan alakul a cseh–szudétanémet megbékélés is. Ami a szlovák–magyar viszonyról a jelenlegi nyugodt légkör ellenére sem mondható el. Pedig az elfogulatlan történészek már képesek empatikus párbeszédre. Csak még mindig akadnak szlovák és magyarországi politikusok, akiknek ez a folyamat nincs az ínyére. Ők úgy akarnak pontokat szerezni, hogy féligazságokkal gerjesztik újra a gyűlölködést és a nacionalizmust. Mint Hrnko, aki történészként is ezt a szemléletet hirdeti.

Babiš ante portas

Ősszel alsóházi választásokat, januárban elnökválasztást tartanak Csehországban. Feltehetően a nemrég leváltott pénzügyminiszter, Andrej Babiš ülhet a kormányfői székbe, Miloš Zeman pedig maradhat a Hradzsinban. Ez a páros tekintélyelvű rezsimet honosíthat meg – vélekednek a prágai politológusok. A szlovák származású milliárdos már kampányol. Könyvet adott ki, Miről álmodom, ha véletlenül alszom címmel, amelyben elképzeléseit vázolja. Két évtizeden belül minden csehnek meg kell tanulnia angolul, senki sem lehet informatikai analfabéta. Lényegesen karcsúsítanám a képviselőházat – írja. Ugyanakkor nem híve az euró csehországi bevezetésének, és tipikus populista ígéretekkel igyekszik híveket szerezni. Rövidesen napvilágot lát Tomáš Lemešáni oknyomozó munkája is, amelyben Babiš viselt dolgairól igyekszik lerántani a leplet. A kéziratot jelenleg ügyvédek elemzik, nehogy perek zúduljanak a kiadó nyakába. Vajon melyik kiadványnak lesz nagyobb hatása?

Miloš Zeman pozícióját egyik leendő vetélytársa, Jiří Drahoš akadémikus, de még inkább saját maga veszélyezteti botrányos megnyilvánulásaival. A mérvadó cseh közvélemény-kutatók mégis a Babiš–Zeman-páros győzelmét valószínűsítik, aminek leginkább Varsóban és Pozsonyban, de Budapesten is örülnének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?