Szociális taxi fuvarozza ősztől az érsekújváriakat

Érsekújvár |

<p>Értékelték a gazdasági és szociális fejlesztési tervet, valamint a lakosoktól beérkező válaszokat.</p>

Első alkalommal végzett közvélemény-kutatást az önkormányzat Vágsellyén, a lakosoktól beérkező válaszokból kiderült, továbbra sem elégedettek az egészségügyi szolgáltatásokkal.

Értékelték a legutóbbi önkormányzati ülésen a 2020-ig érvényes gazdasági és szociális fejlesztési terv eddigi eredményeit. Jelentős előrelépésnek tartják, hogy a városi Szociális Szolgáltatások Intézete huszonnyolc gondozónőt alkalmazhat, a bérköltségeket a gondozói szolgáltatás fejlesztését támogató nemzeti projektből fedezik. Az Európai Szociális Alaptól kapott 504 ezer eurós havi támogatásból 2018 júniusáig alkalmazhatják a gondozónőket, valamint azokat a szociális dolgozókat, akik hátrányos helyzetű családokkal foglalkoznak. Vágsellyén egyre nagyobb az igény a házi gondozásra. A lakosok körében ankétot készítettek, négy kérdéskörben keresték a választ arra, mennyire elégedettek a gazdasági és szociális szolgáltatásokkal. A 474 válaszadó mintegy fele továbbra sem tartja megfelelőnek és kielégítőnek az egészségügyi szolgáltatásokat. Nehezményezik, hogy évekkel ezelőtt bezárták a kórházat, annak fekvőrészlegét. A magánrendelők csak részben pótolják az egészségügyi ellátást, a megkérdezettek alig tíz százaléka elégedett a rendelőintézet nyújtotta szolgáltatásokkal. A lakosok mintegy tizenhárom százaléka szerint továbbra is kevés a sportolási lehetőség a városban, és hiányzik a városi fürdő. A vágsellyei gazdasági és szociális fejlesztési terv értékeléséből kiderült, sikerült megnyitni és egész évben működtetni a hajléktalanszállót, ám a családi krízisközpont megnyitására és a szociális taxi bevezetésére nincs pénz a városkasszában.

Érsekújvárban ugyancsak a legutóbbi önkormányzati ülésen foglalkoztak a szociális szolgáltatásokkal, illetve azok fejlesztésével. Érsekújvárban ősztől üzembe helyezik a szociális taxit. A járási székhelyen több mint hatezer 65 évnél idősebb lakos él, egyre többen igénylik a házi gondozást és a kedvezményes szállítást. A testület döntése alapján egy utazásért hetven centet fizetnek a lakosok. Ha a beteg, idős utasnak kísérőre van szüksége, az ingyen utazhat vele. Ha több útra szóló jegyet vált a szociális taxival utazó, csupán ötven centet fizet egy-egy szállításért. Változott a bölcsődei ellátást szabályozó városi rendelet, melyet az állami támogatás módosításához igazítottak. Eddig 220 eurót kellett fizetni a bölcsődei ellátásért, mert korábban a szülők 213,20 euró állami támogatást kaptak erre a célra. A családok mostantól 280 eurót fizetnek. A támogatásra a szülő akkor jogosult, ha munkába áll, mielőtt a gyereke betölti harmadik életévét. A napi étkezési díj egy euró lesz a városi bölcsődében, tizenkét centtel kevesebb, mint amennyit eddig fizettek a szülők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?