Felújított Škoda Citigo: városi autó nem csak pizza kihordóknak

<p>Elsők közt tehettük próbára a Škoda legkisebb modelljének felújított változatát Prágában. A cseh főváros macskaköves utcáinál jobbat is el tudok képzelni a Citigo tesztelésére, a kisautó a zötykölődés ellenére is olyan vezetési élményt kínál, mint egy kategóriával nagyobb autó.</p>

Évről évre mintha elmosódnának a különbségek az egyes gépkocsik közt. Ha eltekintünk az áraktól, a kivitelezés minőségétől, gyakorlatilag már alig találni a piacon kifejezetten rossz autót. Még a legolcsóbb és legkisebb modellekbe is próbálják a lehető legtöbb korszerű technológiát bepréselni. Ez a Citigo esete.

Nem titok, hogy a Škoda számára ez a modell nem volt kasszasiker és még most sem az. A gyártás kezdetétől 400 000 kelt el belőle világszerte, s ezzel nem igazán tudott bevételt termelni. A modell egyik legnagyobb devizája így az, hogy a Škoda ebben a kategóriában is fel tud kínálni valamit az érdeklődőknek. Prága utcáin azt vettem észre, hogy a pizza kihordók körében rendkívül közkedvelt.

Siker ide vagy oda, a modellfrissítést ebben az esetben sem lehetett elkerülni. Egyes információk szerint nem kizárt, hogy a Citigo számára ez a frissítés az utolsó, ugyanis a gyártásának leállítását is kilátásba helyezték; hivatalosan viszont ezeket az információkat senki nem volt hajlandó alátámasztani.

Kiwi

A Citigo ráncfelvarrásán nem igazán volt mit letesztelni, a változások ugyanis leginkább a külsejét érintették, a motor, az alváz és minden egyéb maradt a régiben. Ráadásul a külső sem változott olyan radikálisan. A Citigo kicsit megnyúlt, 3563-ról 3597 milliméterre, a kör alakú ködlámpákat négyszögletesek váltották, fel. A hűtőrács jobban benyúlik a lökhárítóba, minek következtében az autónak elölről kicsit szigorúbb a tekintete. Szélesebb és magasabb lett az alsó légbeömlő és megjelent az új Kiwi zöld metálfényezés.

Az utastér kialakítása kellemesen meglepett, minőségben és dizájnban egyaránt. A lakkozott műanyag felületeket ugyan legszívesebben kivágnám az autókból, ettől eltekintve viszont abszolút rendben van minden. Újdonságnak számít a multifunkciós bőrbevonatú kormánykerék, amely egyébként kicsit az RS Octaviából ismert volánra emlékeztetett.

Aki navigációt szeretne az autóban, annak nincs más választása, mint saját okostelefonját használni. Ezért a Škoda lehetőséget ad a Move&Fun alkalmazás letöltésére. Ennek az Android és iOs rendszereken működő alkalmazásnak köszönhetően aztán figyelhetik például az üzemanyag-fogyasztást vagy azt, mennyi kilométerre elég még a tartályban levő üzemanyag. Az alkalmazás képes letölteni a gépkocsi rendszeréből az információkat. A multimédia rendszer kijelzőjén ugyan színes kép jelenik meg, ám nem érintőképernyős. 

A Simply clever megoldások természetesen ebből a modellből sem hiányoznak, az összesen 16 ilyen megoldásból említést érdemel az anyósülés alatt elhelyezett esernyő. A csomagtér térfogata elérte a 251 litert. 

Megjelenik a modellben a City Safe Drive rendszer, amely 5 és 30 km/órás sebességskálában képes önállóan megállítani az autót, ha túl veszélyesen közelít egy akadályhoz és a sofőr nem reagál. Ennek főleg forgalmi dugókban vehetik hasznát. 

Változatlan motorkínálat 

Bár a konszern másik kisautója, a Volkswagen up! ettől az évtől már háromhengeres TSI erőforrással is rendelhető, a Citigo esetében minden maradt a régiben. Ez annyit jelent, hogy csak MPI jelölésű egyliteres háromhengeres motorral rendelhetik meg. Ennek hengerűrtartalma 999 cm3, teljesítménye pedig 44 vagy 55 kW, a benzinen kívül földgázra is működő G-Tec motor teljesítménye 50 kW. Ami a váltókat illeti, az ötgangos manuálison kívül rendelhetnek robotizált váltót ugyancsak öt fokozattal. 
Az erőforrások egyike sem kínál különösebb vezetési élményt, a gyorsulás nem tartozik a Citigo erősségei közé, mint ahogy a dombos útvonal sem. Másrészt, ha csak szigorúan városi autónak fogjuk venni, akkor a teljesítmény elmegy. A Citigo viszont sokkal fürgébb autó is lehetne, ha a TSI erőforrást is megkapta volna. 

Mennyibe kerül? 

A modell alapára 7990 euró háromajtós kivitelezésnél, ötajtósnál pedig 8340 euró, a legdrágább változat is csak 13 040 euró Style felszerelésben. A sportos kivitelezés kedvelőinek itt van a Monte Carlo változat, az ötajtós modell a gyengébb motorral, 11 140 euróba kerül. A robotizált automata sebességváltó körülbelül 500 euróval dobja meg az autó árát, ami nem sok, de mielőtt megvennék, mindenképp próbálják ki. Már nemegy márkánál próbáltam a robotizált váltót, sajnos egyikben sem működött jól és múlt héten a Citigo sem tudott meggyőzni. Az automata váltás túl hosszadalmas, minden egyes fel vagy alásorolást érezni, élvezhetetlen a vezetés. 

Végezetül 

Az új Citigo idei ráncfelvarrása olyan minimális, hogy garantáltan nem fogja megdobni az eladási mutatókat. Akiknek eddig nem jött be ez a modell, azoknak ezután sem fog tetszeni. Másrészt, ha kifejezetten városi kisautót keresnek, elérhető áron és jó minőségben, a Citigót is tegyék próbára, ugyanis olyan tágas utasteret a szegmensben aligha fognak találni. A következő ok, amiért érdemes beleülni, hogy senki sem tudja, meddig lehet még megvenni, azt rebesgetik, hogy két éven belül leállhatna a gyártása. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?