Mégsem nő a lakóházak adója

Pozsony |

<p>Az eredeti elképzeléssel ellentétben az ingatlanadó emelése a lakóépületekre nem fog vonatkozni. A módosító javaslat koalíciós beterjesztői a közfelháborodásra reagálva úgy dolgozzák át a tervezetet, hogy az csak a nem lakáscélú épületeket érinti majd.</p>

Pfundtner Edit (Híd), Ľubomír Petrák (Smer) és Igor Choma (Smer) a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) kezdeményezésére dolgozta ki a helyi adókról és illetékekről szóló jogszabály módosító javaslatát, melyet a parlament második olvasatba utalt. „A ZMOS figyelmeztetett bennünket arra az igazságtalan helyzetre, mely szerint Szlovákiában a beépített terület alapján számítják ki az épületek ingatlanadóját. A társulás hosszabb ideje szorgalmazza, hogy az ingatlanadó megállapításakor az épületek hasznos területének nagyságából, vagyis összes szintjének nagyságát figyelembe véve számítsák ki az ingatlanadót” – magyarázta Pfundtner Edit. Hozzátette, képviselőtársaival azonban abban állapodtak meg, a közfelháborodásra reagálva ősszel úgy módosítják a javaslatot, hogy az ingatlanadó emelése csak a nem lakáscélú épületekre, irodaházakra, bevásárlóközpontokra vonatkozzon. Vagyis a jogszabály módosítása után ezen épületeknél nemcsak a beépített területből, hanem minden szint használati területének nagyságából számítják ki az ingatlanadót. Időközben a ZMOS is kifarolt a tervezet mögül. Tegnap délután a társulás tanácsa már a jelenlegi állapot megőrzése mellett érvelt. Jozef Turčány, a ZMOS alelnöke azt mondta, a polgármesterek álláspontja eltérő ebben a kérdésben. „A nagyobb városok polgármesterei támogatják, hogy az emeletes épületek minden szintje után adózzanak a tulajdonosok. A kisebb települések elöljárói viszont a családi házak beépítését is szem előtt tartják” – utalt az alelnök arra, hogy a tervezet a két- vagy háromszintes családi házak jelenlegi adóját többszörösére emelte volna.

Pfundtner Edit hátbatámadásnak tartja a ZMOS visszakozását, kiváltképpen azért, mert állítása szerint még kedden a társulás egyik magas beosztású tagja a tervezet mellett érvelt. A képviselő szerint az emelés nem lett volna olyan drasztikus, ahogyan azt a sajtó tálalta, mert az adók nagyságáról, illetve azok elengedéséről az önkormányzatok helyi érvényű rendeletben dönthetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?