Hét magyar alkotót is meghívott tagjai sorába az Oscar-díjat odaítélő amerikai filmakadémia

Los Angeles |

<p>Rekordnak számító 774 új tagot, köztük hét magyar rendezőt, írót, animációs filmest hívott meg soraiba az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia - adta hírül a Variety című filmes portál.</p>

Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták. A magyar meghívottak között van még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író.

Ez a második egymást követő év, hogy rekordszámú új tag kapott meghívást a filmakadémiába, amely 2016-ban 683 művészt hívott meg a soraiba. 

Az idén meghívott színészek között van a Wonder Woman főszereplője, Gal Gadot, a Holdfény Oscar-díjra jelölt sztárja, Naomie Harris, valamint Donald Glover, Chris Hemsworth, Riz Ahmed, Adam Driver, Dwayne Johnson, Priyanka Chopra, Leslie Jones, Betty White, Amy Poehler, Chris Pratt, Anna Faris, Margot Robbie, Channing Tatum, Kristen Stewart, Shailene Woodley, Ruth Negga és Rupert Grint.

 A meghívott rendezők névsorát gyarapítja Barry Jenkins (Holdfény), Jordan Peele (Tűnj el!), David Ayer (Suicide Squad - Öngyilkos osztag), Theodore Melfi (A számolás joga) és a Russo testvérek (Amerika kapitány: Polgárháború, Amerika Kapitány: A tél katonája).

A meghívottak 39 százaléka nő, 30 százaléka nem fehér és 57 országot képviselnek. Az akadémia szerint 2015 és 2017 között 331 százalékkal nőtt a nem fehér meghívottak száma.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, miután egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést, ami tavaly ismét komoly feszültséget okozott. A tavaly meghívott 683 új tag 46 százaléka nő volt, 41 százalékuk pedig kisebbséghez tartozó.

Idén januárban 6687 szavazati joggal rendelkező tagja volt az akadémiának. 

A 2017-es meghívottak teljes névsora a Variety oldalán olvasható. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?