Változatok elkerülőútra – komáromi dilemmák

Komárom |

<p>A város új területrendezési tervének egyik sarkalatos pontja az új Duna-hídhoz kapcsolódó elkerülőút lehetséges nyomvonalának kijelölése. Úgy tűnik, a képviselőknek egy rossz és egy még rosszabb verzió közül kell választaniuk. Talán ez is az oka, hogy már másodszor odázták el a döntést.</p>

A két változat egyike szerint az elkerülőút nyomvonala a Holt-Vág felett vezetne, míg a másik szerint az út nagyobb ívben kerülné meg ezt a pihenőövezetet, de érintené Gadócot.

Vita a neten

Az utóbbi hetekben komoly vita folyik a témában a közösségi hálón, a legtöbb hozzászóló szerint semmiképpen sem szabad megengedni, hogy a Holt-Vág felett vezessen az út. A másik változat viszont a gadóci városrész lakosai számára elfogadhatatlan, és petícióban tiltakoznak ellene. A lehető legrosszabb ugyanakkor az lenne, ha belátható időn belül nem épülne meg az elkerülőút, mert akkor teljesen bedugul Komárom főútja. Jelenleg közel 22 ezer jármű halad át naponta a városon, ami az új híddal járó várható teherforgalom-növekedés után több ezerrel emelkedhet.

A Holt-Vágért aggódnak

A képviselők úgy érzik, falhoz állították őket, nincs előttük elfogadható változat. Felmerült, hogy újabb nyomvonalakat kellene meghatározni, ami még nagyobb ívben kerülné meg a várost, akár Keszegfalu és Gúta között, és Ógyallánál kapcsolódna az I/64-es főútra. Az új nyomvonal keresése viszont azt jelentené, hogy újra kellene indítani a folyamatot, nemcsak a város területrendezési tervét, hanem Nyitra megyéét is át kellene dolgozni, a kettőnek ugyanis összhangban kell lennie. Jelenleg mindkettőben a Holt-Vág feletti nyomvonal szerepel. Komárom területfejlesztési tervébe 2005-ben került bele ez a nyomvonal, és mint Bastrnák Tibor képviselő – aki abban az időben a város polgármestere volt – kifejtette, éppen azért, mert a szakemberek egyedül ezt tartották megvalósíthatónak. A nagyobb ív ugyanis védett környezetvédelmi területen haladna át, amibe a környezetvédelmi szakhatóság nem egyezik bele.

Éveket késhet a munka

A testületi ülésen felszólaló Juraj Valent – aki Érsek Árpád közlekedési miniszter és a Nemzeti Autópálya-építő Társaság (NDS) tanácsadója – arra hívta fel a képviselők figyelmét, most van rá esély, hogy meglegyen a fedezet az elkerülőút, valamint a Nyitrát Komárommal összekötő tervezett R8-as gyorsforgalmi út finanszírozására. De csak akkor, ha ősszel a parlament – mégpedig alkotmányos többséggel – megszavazza az adósságplafon eltörlését és jut pénz újabb közúti fejlesztésekre. Valent szerint, ha a városi testület jóváhagyja a Holt-Vág feletti nyomvonalat, akkor 2020-ban elkezdődhet a kerülőút építése, de ha más útvonalon kezdenek dolgozni, éveket késhet a folyamat.

Szmog és dugók

A képviselők nagy része nyomásgyakorlásnak tartotta a tanácsadó kijelentéseit, többen úgy vélték, nem szabad elhamarkodott döntést hozni olyan kérdésben, ami hosszú évtizedekre meghatározza a város életét, és ami nagy ellenérzést vált ki a komáromiakból. Nem szabad csak azért elfogadni, mert ez a leggyorsabban és legolcsóbban megvalósítható változat. Ellenérvként viszont elhangzott, hogy ha néhány év múlva a szmog belepi a várost, és napirenden lesznek a dugók, akkor a lakosok többsége nem azt veti-e a döntéshozók szemére, hogy bármilyen elkerülőút jobb lett volna a semminél, akár a Holt-Vág feláldozásával is.

2005 óta senki – sem a mindenkori városvezetés, sem a képviselők, sem a lakosok – nem tiltakozott a Holt-Vágon áthaladó nyomvonal ellen, senki nem kérte annak felülvizsgálatát, megváltoztatását. Pedig a város területrendezési tervét azóta többször módosították. És ebből a megkérdőjelezhető változatból indult ki aztán Nyitra megye területfejlesztési terve, és ez szerepel a kormányprogramban is. Sőt, 2015-ben, amikor elkezdődött a város új területfejlesztési tervének kidolgoztatása, szintén ez lett a kiindulási alap.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?