Tovább tart az elviselhetetlen hőség Olaszországban

Róma |

<p>Harminckilenc fok volt a&nbsp;&nbsp;legmagasabb mért hőmérséklet Olaszországban&nbsp;&nbsp;szombaton, miközben a vízhiány okozta szárazság már az itáliai termőterület kétharmadát sújtja.&nbsp;</p>

A legmegelegebbet, 39 Celsius fokot Ferrarában mérték Emilia-Romagna tartományban, az érzékelt hőmérséklet azonban még  ennél is  10 fokkal magasabb volt. A forróság nem kímélte Bologna, Bolzano, Brescia, Torino, Perugia, Firenze, Ancona, Pescara és Campobasso városát sem, ahol 35 és 38 fok között mozgott a hőmérséklet, amit a magas páratartalom elviselhetetlenné tett. 

Az olasz katasztrófavédelem szombat éjszaka, vasárnap reggel heves viharokat jelzett az észak-nyugati Lombardia, Piemonte és Valle d'Aosta, valamint az észak-keleti Friuli-Venezia Giulia és Emilia-Romagna tartományokban gyakori villámlással, széllökéssel. 

Ez sem segít azonban a szárazság okozta vízhiányon, amely mintegy 16 millió olasz lakta térséget érint már. A római kormány katasztrófasújtotta övezetnek nyilvánította az Emilia-Romagna területén található Prato és Piecenza térségét, de kritikus a helyzet többek között Toscánában, Umbriában, Szicíliában és Szardínián is.  

A főváros Róma környékén 72 városban korlátozták a vízfogyasztást. Római főpolgármesteri hivatala bejelentette, hogy szükség esetén elzárják a főváros utcai kútjait, és esetleg a szökőkutak vízét is. 

A Coldiretti olasz termelői szövetség adatai szerint a vízhiány okozta szárazság az olaszországi termőföldek mintegy kétharmadát sújtja, és egy milliárd euró kárt okozhat ha két héten belül nem érkezik csapadék. Megjegyezték, hogy nem viharokra, hanem tartós esőre van szükség.  A rendkívüli vízhiányt a tavaly ősztől lehullott csapadék alacsony mennyisége, a hőség, valamint a megnövekedett vízfogyasztás okozza. A Coldiretti szerint 20 milliárd köbméter víz hiányzik egész Olaszországban.      A szövetség hangsúlyozta, hogy tavasz óta tudni lehetett, hogy a nyár beköszöntével súlyos szárazság várható, a római környezetvédelmi minisztérium mégsem hozott megfelelő intézkedéseket a vízkészletek biztosítása érdekében. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?