Szlováknyelv-oktatás másként

Nagymegyer |

<p>Egy éve tesztelik az újszerű szlovákoktatást, amelyben a szlovákhoz idegen nyelvként közelítenek. Bár a hivatalos felmérés csak őszre készül el, az első tapasztalatok nagyon biztatóak.</p>

Tavaly szeptembertől Bátorkeszin, Nagymegyeren és Somorján tesztelik az újszerű szlovák módszertant a magyar iskolák első és ötödik osztályaiban. Lényege, hogy a kommunikációra fekteti a hangsúlyt, idegen nyelvként közelít a szlovákhoz, hiszen több az idegen nyelvek oktatásában bevált módszert foglal magába. A tesztelés az új módszertani lapokon alapszik, melyeket az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) dolgozott ki, és amelyek segítségével a tesztelésben részt vevő pedagógusok dolgoznak. A teszteléshez tartozik a pedagógusok elméleti képzése és a tőlük érkező visszacsatolás. A módszertani lapok nem órákra, hanem az állami oktatási programot és a tankönyveket figyelembe véve témakörökre készültek. Emellett készült egy éves tervi minta is – az 5. évfolyamnál külön az irodalomra és a kommunikációra –, amely alapján a tananyaggal haladtak. A pedagógusok maguk dönthették el, hogy saját osztályaik tudását, képességét és tanítási stílusukat figyelembe véve mit használtak fel a módszertani lapokból. Ezek ugyanis úgy készültek, hogy a szlovákul egyáltalán nem tudó és a különböző szlováktudású gyerekek képzését segítő aktivitásokat egyaránt tartalmaznak.

A tesztelésben részt vevő pedagógusok szeptemberben megkapták az egész tanévre vonatkozó módszertani lapokat. Ezt követően a pedagógusok, az ŠPÚ és a Pedagógiai Módszertani Központ (MPC) munkatársai havi rendszerességgel találkoztak. Megvitatták, kielemezték az órákat, tapasztalatokat és ötleteket cseréltek. Emellett megvitatták a következő hónap óráinak tervét is. Óralátogatásokon is rendszeresen részt vettek, melyeket szintén kielemeztek. A projektnek köszönhetően a tesztelésben részt vevő iskolák ingyen segédanyagokat (faliképeket, puzzle-t, módszertani kártyákat, elektronikus tananyagot) kaptak.

Biztató tapasztalatok

A bátorkeszi Kovács József Alapiskolában egy 1. és egy 5. osztály van. Az iskola pedagógusainak elmondása alapján az iskolában különböző környezetből érkező gyerekek is vannak. Ennek ellenére náluk már most szemmel látható az eredmény. „Úgy látjuk, a gyerekeknek nagyon tetszik az új megközelítés, hogy eljátszhatják az egyes feladatokat, hogy sok a játékosság az órákon. Jól haladnak, ráadásul aktívabbak, lelkesek és várják az órákat” – fogalmazott az iskola két pedagógusa, akik azt is pozitívumnak tartják, hogy a nyelvtani részeket dialógusokkal tölthetik ki az órákon.

A somorjai Corvin Mátyás Alapiskolában három első osztályban tesztelték a módszert. Bartalos Éva, az iskola pedagógus elmondta, hogy nincs egyszerű dolguk, mert gyakorlatilag minden diák más tudással érkezik. „Vannak színmagyar és vegyes környezetben élő tanulóink, szinte minden diákot külön, individuálisan kell fejleszteni” – mondta Bartalos Éva, aki szerint a módszertani lapok segítségével érdekesebbé tudták tenni az órákat.

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolában alsó és felső tagozaton is három osztály kapcsolódott be a tesztelésbe. A három első osztály egyikébe néhány nulladik osztályos gyermek is jár. Varga Adrianna szerint már az előkészítő osztályban sokat foglalkoztak a szlovák nyelvvel, a játékos módszernek köszönhetően pedig ezek a gyerekek is nagyon szépen fejlődnek. Az alsó tagozatos pedagógusok szerint valóban nagyon fontos, hogy a kommunikációra helyezzék a hangsúlyt, és ezt az elvet a felső tagozaton is követni kellene. Ugyanilyen fontosnak tartják azt is, hogy a pedagógusok is változzanak, nyitottak legyenek az új módszerek iránt, és ne a megrögzött, bevett gyakorlat alapján vezessék az órákat. A tesztelés során gyűjtött tapasztalatokat, módosító javaslatokat a pedagógusoknak a módszertani lapokon keresztül jelezni kell a minisztérium háttérintézményeinek, mert a következő évfolyamok már a módosított, javított módszertani lapokkal dolgozhatnak.

Következetes készülés

A szintén Nagymegyeren oktató Tóth Amália szerint az ötödik évfolyamban valóban nagyobb hangsúlyt fektetnek a kommunikációra: „a tanulók több teret kapnak az órákon, hogy beszéljenek az adott nyelven”. Hozzátette, hogy a pedagógusok szempontjából viszont rengeteg pluszmunkát jelent az új módszer. „Sokkal következetesebb felkészülést igényelnek az órák, mivel a kommunikációs részre több foglalkozást, játékot kell kitalálni, még jobban le kell őket foglalni, mert köztudott, hogy még nem szeretnek az adott nyelven kommunikálni. A tanárok és a gyerekek részéről is sokkal több motivációt igényel a módszer” – mondta Tóth Amália. Számára a módszertani lapok irodalmi részei jelentettek nagy segítséget a tesztelés során.

Vitatott tankönyv

A magyar iskolákban használt szlovák tankönyvek időről időre a figyelem középpontjába kerülnek. Szerkesztőségünkbe is számos olvasói panasz érkezett annak kapcsán, hogy a magyar iskolákban a szlovák órán a kommunikációt kiszorítja a mondókák, versikék magoltatása. A nagymegyeri alapiskola alsó tagozatos pedagógusai viszont azt mondják: „Nem a tankönyvet kell megtanítani, a könyv is csak egy segédeszköz, a tanítói szabadsághoz hozzátartozik, hogy a pedagógus az általa legjobbnak vélt anyagból dolgozik. A diáknak nem a könyvet kell tudnia, hanem a követelményrendszernek kell megfelelnie.”

Összegzés később

„Az újszerű szlovák módszertan kidolgozásában és tesztelésében az Állami Pedagógiai Intézet (SPÚ), az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) és az Állami Tanfelügyelőség (ŠŠI) munkatársaival és a Pedagógia Módszertani Központ (MPC) működik együtt” – magyarázza Szőköl István, a komáromi pedagógiai és módszertani központ vezetője, a projekt koordinátora. Úgy véli, még korai eredményekről beszélni, hiszen ötéves projektről van szó. „Az eredményeket akkor lehet majd valóban lemérni, ha a tesztelés az alapiskolák minden évfolyamában lezajlottak” – állítja Szőköl. Ettől függetlenül a projektben résztvevő évfolyamokat a NÚCEM a tanév kezdetén és végén is leteszteli. „A tesztelésben részt vevő három iskola mellett további 15 iskolában – melyekben a hagyományos módszer alapján folyik az oktatás – pusztán az összehasonlítás miatt, szintén letesztelik a diákokat” – magyarázta Szőköl István.

Ősztől plusz 2 évfolyam

Szeptembertől a tesztben részt vevő iskolákban az 1. és az 5. osztályok mellett már a 2. és a 6. osztályokban is az új módszertan alapján oktatják majd a szlovák nyelvet. A napokban a nagymegyeri alapiskolában megvalósult újabb találkozón a pedagógusok már az új tanévre készültek. Az ŠPÚ munkatársai a 2. és a 6. évfolyam számára elkészített új módszertani lapokról egyeztettek a pedagógusokkal. Az állami oktatási program alapján átvették a témaköröket, és azt is, hogy az előző évhez képes milyen változásokra, buktatókra kell odafigyelniük a tanároknak a gyakorlatban. A pedagógusok megkapták a következő évre vonatkozó módszertani lapokat és az éves terveket. Tisztázták a tananyagot és a követelményt. Legközelebb augusztusban és szeptemberben találkoznak, amikor is már a tanórákra fognak koncentrálni.

A projekt egyébként 556 ezer euróból valósul meg, melyet még az előző kormány idején, Juraj Draxler (Smer) oktatási miniszter hagyott jóvá. A pályázatból 24 ezer euróért tansegédeszközöket, 8 ezer euróért pedig IKT eszközöket kapnak a pályázatban részt vevő tanintézmények.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?