Földcsuszamlás temetett maga alá egy falut Kínában

<p>Földcsuszamlás zúdult egy falura Kínában szombat reggel, a legfrissebb adatok szerint 141 ember rekedt a föld alatt. A korábbi hírek még mintegy száz emberről szóltak.</p>

A katasztrófa az ország délnyugati részén történt Szecsuán tartományban. Egy hegy lábánál lévő falu, Hszinmo negyvenhat lakóháza került föld alá. A csuszamlást - a helyi hatóság közlése szerint - feltehetően felhőszakadás okozta.         

A törmelék a helyi folyó medrét is elzárta két kilométer hosszan. A hatóságok mentési tervet dolgoztak ki, folyik a katasztrófa okozta károk felmérése - közölte a kínai állami televízió.

Egy helyi rendőrségi vezető szerint több tucat tonnányi szikla zúdult le a falura. Csen Tie-po megerősítette, hogy napok óta tart az esőzés a hegyvidéken. 

Mintegy 500 mentő dolgozik a katasztrófa helyszínén, ahol szombaton várhatóan tovább folytatódik az esőzés - jelentette a CCTV.

Hszi Csin-ping elnök felszólította a mentőket, "tegyenek meg minden lehetséges erőfeszítést a halottak és a sérültek számának csökkentése érdekében".

Egy házaspárt és egyhónapos csecsemőjüket sikerült kimenteni házukból, kórházba szállították őket. Egy másik túlélőt is találtak, de "gyenge életjeleket ad" - mondta a televíziónak a helyi mentők egyik vezetője. Ez a legsúlyosabb fölcsuszamlás a térségben a vencsuani pusztító földrengés óta - mondta el Vang Jong-po.

A Tibeti-fennsíkkal határos Szecsuán tartományban, Hszinmo falutól néhány tucat kilométerre 2008 májusában 7-es erősségű földrengés pusztított, az áldozatok száma elérte a 87 ezret.

A heves esőzés Hunan tartományban is súlyos károkat okozott, Jungsun körzetben egy összeomlott ház romjai alatt egy hét- és ötéves gyermek halt meg. A tartományban több mint 466 ezer ember szenvedett károkat, az esőzés okozta árvíz több mint 24 ezer mezőgazdasági területet öntött el.

Kína hegyvidéki részein gyakoriak a heves esőzések okozta földcsuszamlások.  Januárban tizenkét ember halt meg, amikor a közép-kínai Hupej tartoményban sár- és kőlavina zúdult egy szállodára. Októberben legalább nyolcan haltak meg a Megi tájfun okozta heves esőzésekben. A Hongkonggal határos dél-kínai Szencsenben 69 ember halt meg, amikor iszaplavina árasztotta el 2015-ben a város egyik ipari negyedét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?